Harrie Smolders en Don VHP Z naar zege in Grote Prijs Rome

Harrie Smolders en Don VHP Z naar zege in Grote Prijs Rome

11 september 2016 18:54 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Rome | STEGEN.NET | KNHS

Harrie Smolders pakte zondag de overwinning in de Global Champions Tour Grand Prix van Rome. Smolders (36) won in het zadel van de 12-jarige hengst Don VHP Z. In een zeven combinaties tellende barrage beet Maikel van der Vleuten met VDL Groep Arera C het spits af en pakte hij uiteindelijk de derde plaats.

De wedstrijd stond voor zaterdagmiddag op het programma, maar moest wegens een flinke regen- en onweersbui worden afgebroken en verplaatst naar zondag.

Harrie Smolders rijdt Don VHP Z naar de overwinning in de Grote Prijs Rome. foto: Stefano Grasso | Longines Global Champions Tour

Harrie Smolders rijdt Don VHP Z naar de overwinning in de Grote Prijs Rome.
FOTO: Longines Global Champions Tour | Stefano Grasso

Met snelheidsduivels als Rolf-Göran Bengtsson, Piergiorgio Bucci en Simon Delestre kregen de Nederlanders hun topklasseringen zeker niet op een presenteerblaadje. Maikel van der Vleuten reed twee fantastische rondes in de Grote Prijs van Rome en zette in de barrage een ijzersterk resultaat neer. Met messcherpe wendingen zetten Maikel en VDL Groep Arera C (Indoctro x Voltaire) een tijd van 34,07 seconden neer.

Lange tijd leek deze tijd onverslaanbaar – alleen de Italiaan Piergiorgio Bucci en zijn hengst Casallo Z waren sneller in 33,99 seconden, maar sprongen de laatste hindernis naar beneden.

Het eerste prijzengeld – waarvan het totaal door de afgelasting van gisteren werd aangevuld met 91.000 euro van de aanvankelijk op zondagmorgen geplande proef – kwam in handen van Harrie Smolders. Maar liefst 129.000 euro mocht de Nederlandse topruiter opstrijken na een uitmuntende barrage met Don VHP Z (Diamant de Semilly x Voltaire).

Uitzonderlijk scherp
Nergens liet Smolders een steekje vallen en de wending naar de derde hindernis van de barrage was uitzonderlijk scherp. Door een galopsprong minder te maken naar de laatste hindernis finishte Smolders in 33,11 seconden. Alleen laatste starter Simon Delestre voor Frankrijk kon met Chesall Zimequest het Nederlandse feestje nog verstoren, maar dat lukte niet: hij werd tweede in 34,00 seconden.

Smolders vertelt: ,,Don VHP Z is altijd een geweldig paard voor mij geweest en hij verdiende deze overwinning echt. Ik wist dat ik al het risico moest nemen met Simon nog achter me met een heel snel paard. Mijn paard heeft veel galop en uiteindelijk werkte het allemaal goed uit in de barrage.”

,,Ik rijd Don nu een paar jaar, maar we misten nog een vijfsterren overwinning. Niet ieder barrage past hem, maar vandaag kon ik zijn galop echt gebruiken. Ik heb vaak in Rome gereden, maar het zat me nooit echt mee. Dit maakt het allemaal goed!”

Als eerste starter in de barrage had Maikel van der Vleuten een lastige uitgangspositie. ,,Ik wist dat er heel snelle ruiters in de barrage zaten en omdat ik als eerste moest, wist ik niet precies hoeveel galopsprongen ik overal kon rijden. Ik probeerde er zo min mogelijk te krijgen en uiteindelijk had ik een mooie, snelle barrage die echt de druk op de andere ruiters legde. Ik ben heel blij met mijn uiteindelijke derde plaats, de anderen waren vandaag gewoon iets beter.”

Deel dit bericht