Sectorraad paarden waarschuwt voor hitte: denk om het welzijn van paarden

Share
  • 15 juli 2018 11:15

door: redactie, 15 juli 2018 11:15

Ermelo | Stegen.net


Met hoge temperaturen op komst de komende dagen, zal het protocol extreme temperaturen in werking gaan treden. Voor paardenhouders betekent dit dat ook zij extra maatregelen zouden kunnen nemen om het welzijn van hun paard te waarborgen, aldus de Sectorraad Paarden (SRP).

hitte water paarden

Het beloven warme dagen te worden en dan is een frisse douche wel lekker.
Steven Stegen

De weersverwachting voorspelt de komende dagen een temperatuur van 27 graden celsius en meer in De Bilt. Dit betekent dat dan het Nationaal Hitteplan deze dagen weer in werking zal gaan treden.

Bij het vaststellen of er voor een paardenhouder, voor een evenement of voor een transport sprake is van extreme weer wordt er uitgegaan van werkelijke temperaturen die ter plaatse worden vastgesteld. Dit kan worden gedaan gewoon door de temperatuur te meten met behulp van een app met gegevens van het KNMI.

Om paardenhouders en paardeneigenaren een handvat te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad Paarden, met de dragende organisaties, besloten een ‘Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden’ op te stellen (protocol). Hieronder een aantal overwegingen bij warm weer:

• paarden moeten in de schaduw (kunnen) staan;
• paarden moeten zo nodig voldoende gekoeld worden (met water of ventilatoren);
• er moet voldoende goede kwaliteit drinkwater ten minste iedere 4-6 uur ter beschikking staan/ter beschikking worden gesteld en er moet voldoende ruwvoer worden verstrekt;
• transport is bij voldoende ventilatie mogelijk, maar de koeling moet voldoende zijn. Indien de veiligheid het toe staat probeer niet de trailer geheel af te sluiten;
• door organisatoren van evenementen moeten de omstandigheden ter plaatse meegenomen worden bij de beslissing een evenement wel/niet door te laten gaan;
• eigenaren, ruiters en menners hebben een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet aan een evenement deel te nemen.
Van belang is dat men zich realiseert dat voor een paard van nature een wat lagere omgevingstemperatuur optimaal is dan voor de mens. Het is dus van groot belang daar aan te denken bij het beoordelen van de situatie!