Hittegolf zorgt voor aanpassingen op concoursen

Share
  • 30 juni 2015 19:15

door: Steven Stegen, 30 juni 2015 19:15

ALMELO | GROLLOO | STEGEN.NET
De aangekondigde hittegolf houdt ook de paardensector bezig. De organisaties van de Almelose Ruiterdagen en Hippisch Holtrijk hebben al besloten om hun programma’s aan te passen.

hitte water paarden

Het beloven warme dagen te worden en dan is een frisse douche wel lekker.
STEVEN STEGEN

In Almelo wordt er zo veel mogelijk ‘s ochtends en ‘s avonds gereden en ligt het programma op het heetst van de dag stil. Alleen donderdag zit het programma zo vol dat dit niet lukt. Afmeldingen zijn er volgens de organisatie nauwelijks. De stallen worden extra gekoeld met ventilatoren.

Extra water
In Grolloo hebben ze de weersvoorspellingen ook gelezen en wordt voor extra water en schaduw gezorgd. ,,Wij zullen ons programma ook aanpassen”, aldus Derkjan Schepers van Hippisch Holtrijk. ,,We beginnen zaterdag al om 7.30 met de klasse B en we hopen rond het middaguur klaar te zijn. De tuigpaarden doen we dan ‘s avonds om zeven uur.”

Zondag ongewijzigd
Het programma voor de zondag blijft vooralsnog ongewijzigd, met vanaf 15.00 de afsluitende Derby van Drenthe. Het lijkt zondag weer koeler te worden.

Drogeham
In Drogeham staat zaterdag een selectie voor het Fries kampioenschap dressuur op het programma. Op Facebook dringen veel ruiters aan op aanpassing van het programma, maar de de Z2 en ZZ-licht staan nog gewoon voor vanaf 14.00 gepland.

Hitteplan?
Amazone Esther Liano schrijft dat ze vindt dat de KNHS een hitteplan zou moeten hebben. ,,Ik moet zelf rond 9 uur rijden, dan is het nog goed te doen. Maar twee uur ‘s middags? Kies je dan voor je paard en mis je de selectie? Ik zie dat de meeste deelnemers niet doen. De KNHS zou hier beleid op moeten hebben. Dan weten organisaties ook waar ze aan toe zijn.”

Outdoor Gelderland
Het internationaal paardensportevenement Outdoor Gelderland, dat vandaag van start is gegaan, treft maatregelen tegen de hoge temperaturen voor de deelnemende paarden. Op het losrijterrein is er een tent over 100 m2 geplaatst zodat de paarden in de schaduw kunnen staan voordat ze moeten presteren, er zijn vernevelaars geplaatst en op stal zijn er grote ventilatoren.

,,Warm zal het dit weekend alsnog zijn, maar deze aanpassingen moeten enige verkoeling brengen. De paarden kunnen op het voorterrein door de vernevelaars met koud water lopen en ook op stal hebben we een tien meter lang straatje met sprinklers gerealiseerd. Verder is er volop gelegenheid om de paarden met water te koelen”, vertelt Chris van Dam namens de organisatie.