Geslaagd Alrako KFPS-kampioenschap in Ermelo: Elias 494 imponeert

Share
  • 25 september 2018 19:56

door: Petra Duindam, 25 september 2018 19:56

Ermelo | Stegen.net
Het Alrako KFPS-kampioenschap dressuur werd afgelopen weekend op de terreinen van het KNHS-centrum verreden, in plaats van in Kootwijk. En dat was gezien de regen die viel een goede zet. Ondanks het slechte weer werd het een mooi kampioenschap voor Friese paarden die in de dressuur uitkomen.

Harmina Holwerda met Mario fan Bokkum.

Ingrid Truijens

Een aantal jaren geleden hebben alle fokverenigingen van het KFPS besloten om een gezamenlijk landelijke dressuurcompetitie op te zetten. Los van elkaar werden er al verschillende wedstrijden georganiseerd, maar door de koppen bij elkaar te steken is dit prachtige Friese evenement tot stand gekomen. Tot en met 2014 was Post-Kogeko de hoofdsponsor, maar nu is het Alrako uit het Friese Kootstertille die het stokje heeft overgenomen.

Kampioenschap meertallen

Naast het kampioenschap voor de basissport en de subtop is er nu ook het kampioenschap voor de meertallen, door het hele land werden daarvoor formaties gevormd en het geeft zeker een extra dimensie aan het kampioenschap. De Esdalruiters (Emmen) waren de grote winnaars met hun Z-viertal.

vraagtekens

Vanuit de subtop zijn er wel wat vraagtekens bij de opzet van het kampioenschap, je mag namelijk maar met twee paarden meedoen en waarvan er dan één per klasse. En dat maakt het wel erg lastig voor de ruiters, die vaak voor meerdere eigenaren een paard uitbrengen. Er zijn geen voorselecties voor de subtop dus welk paard ga je meenemen en welke eigenaar moet je teleurstellen? Wie wil nou niet dat zijn Fries een kampioenschap mag rijden? De organisatie heeft inmiddels laten weten daar voor volgend jaar nog eens kritisch naar te kijken.

Waar Jeanet Dam met haar stoere Gijsbert JD al in Tolbert de overwinning behaalde, zet ze haar koers goed door en wint ook nu met 67.76% het ZZ zwaar. Ook in de finale was het Jeanet die zich niet van haar troon liet stoten en daardoor het kampioenslint op mocht halen. Ninja van der Eijk met Brant van de Paters werd tweede met 64.48% en in de finale proef stond ze haar tweede plaats niet af.

Leonie Evink met Mees 497.

De Prix st. George en de Inter I werd samengevoegd en Nathalie Vorenhout reed met haar Anna Van De “Haffriehoeve” een mooie constante proef in de Inter I en won met 69.17% en was daarmee bijna 5 % los van de nummer twee. De nummer twee Marc-Peter Spahn reed met S B S Jeroen Poll de Prix St. Georges proef en behaalde 64.8 %. Ykje Baron en Wendy Okkema volgende op een derde en vierde plek.

Elias 494 imponeert

In de Grand Prix stelde Elias 494, met in het zadel Marc-Peter Spahn, zijn vele fans niet teleur. Het laatste lijntje was niet het mooiste lijntje van hun carrière, maar het beeld over het algemeen is prachtig om te zien. De score van 63.51 werd behaald. De Grand prix werd samengevoegd met de Inter 2 en Hennie Roffel met de stoere Walt 487 werd tweede achter Spahn en bij deze combinatie kwam de score uit op 63.48%.

Leonie Evink maakt echt steeds meer progressie met de prachtige Mees 497 in het Z1, met 65.64% wisten ze de finale te winnen. Leonie is al aan het trainen voor de wissels en Mees liet een keer in de proef zien dat hij wel wist hoe hij dat moest doen. Verder reden ze een foutloze proef, aldus Leonie.

Stijgende lijn

In de finale van de Z2 was het Harmina Holwerda die er met de prachtige sjerp vandoor ging. Haar MGPNGP Mario fan Bokkum deed weer wat hij moest doen en ze behaalden een mooie score van 68.21 %

Esther Liano, die de finale begon als tweede geplaatste, wist de overwinning toch op te eisen en reed als “kür-koningin” een prachtige proef en wist de achterstand op Bennie van Es met Jetse Fan Hickaerd nipt in te halen.

Meer info over dit kampioenschap op de website van het Alrako KFPS kampioenschap