Friese hengst Nane 492 wint Nieuwelingencompetitie op CH Drogeham

  • 3 september 2018 07:55
door: Petra Duindam, 3 september 2018 07:55

blokjeDrogeham | Stegen.net
De eerste zaterdag van de maand september werd voor de 39ste keer CH Drogeham gehouden op het prachtige terrein van HypoFryslan en ondanks dat er veel evenementen in de regio waren was de opkomst erg groot. Er waren mooie winnaars, die echt voor hun plek gestreden hebben. Burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen was ook samen met zijn vrouw aanwezig, Gerbrandy heeft verschillende erelinten uit gereikt.

Er waren twee Nederlandse kampioenschappen te verrijden en dat is altijd weer een spannend moment van de dag. De goedgekeurde Friese hengsten streden met elkaar en de grote winnaar was Eise 489 met eigenaar en rijder Jelmer Chardon die deze rubriek voor de derde maal op rij heeft gewonnen. Met Uldrik 457 wist Lambertus Huckriede een mooie tweede plaats te bemachtigen. Het is jammer dat er niet meer goedgekeurde Friese hengsten met dit prachtige evenement mee doen. Voor het publiek wel wat jammer, want het zijn prachtige verschijningen in de baan.

Sybren Minkema won met de hengst Nane de Nieuwelingen competitie. CH Drogeham

Sybren Minkema won met de hengst Nane de Nieuwelingen competitie.
Petra Duindam

Bij de 4 jarige tuigpaarden had Just Lucky, met de onder de rook van Enschede wonende Lambertus, de kampioenstitel in handen. Henk Hammers werd hier tweede met Jakarta.

KFPS Nieuwelingencompetitie
De Nieuwelingencompetitie van het KFPS is bedoeld voor jonge Friese paarden tot en met zes jaar, die uitgebracht worden voor de sjees. Op verschillende concoursen in Nederland gaan ze de strijd met elkaar aan en het doel is om op deze manier talentvolle Friese tuigpaarden op te sporen. Het KFPS steunt deze competitie. De hengst Nane 492 werd hier voorgesteld door de ervaren Sybren Minkema, die hem er super voor had staan en eigenaar Germ Aise Bouma was ook erg blij met dit resultaat. Ook Udo de Haan streed voor zijn plek, maar moest genoegen nemen met een tweede plek met Rinse P.J.

Udo de Haan aan kop
Met zijn gelegenheidsduo Het Swarte Paert Sierd P.J. en Rinse P.J won Udo de Haan de tweespannen tuigpaarden Fries ras. Normaal loopt Rinse P.J.samen met Romke maar omdat Romke niet helemaal fit was hebben ze twee dagen voor het concours Sierd ingezet, met dit geweldige resultaat als gevolg. De twee Friezen hebben totaal drie rubrieken gelopen en dat was wel iets veel van het goede, aldus Udo, maar ze bleven goed presteren. Ook was Udo erg te spreken over het mooie terrein en de goed georganiseerde wedstrijd. Waar ook de tijdsplanning altijd prima in orde is.

Showrubriek tuigen onder het zadel
Voor het eerst was deze rubriek dit jaar toegevoegd aan het overvolle programma. Het was leuk om de tuigpaarden onder het zadel te zien, van een echte tuiger tot een hackney en ook twee Friese tuigpaarden. De winnares was Melle van de Lits gereden door Lisa Minkema. Zelf was ik erg gecharmeerd van Danno een prachtige vos met vier witte benen.

Spannende pony races
De kinderen uit de buurt komen met hun pony’s om een barrelrace te rijden, om tonnen heen en wie het eerst weer op de startplaats komt die wint. Ook was er een leuke race met shetlanders en dat ging er hard aan toe.

De Grand National Team voor Kika
Een prachtig initiatief om het geld wat voor de shows gegeven wordt te doneren aan Kika. Ook wordt er een Kika dag georganiseerd waarbij de kinderen diverse activiteiten kunnen doen zoals pony rijden ezel aaien en nog teveel om op te noemen.

Deelnemers aan de spannende Grand National race.
Petra Duindam

De Frank Roest prijs
En als laatste rubriek van de dag was er de Frank Roest prijs, in deze rubriek reden de eerste en tweede geplaatste van de rubrieken enkelspannen. De organisatie benoemt een jury en die mogen geen overleg plegen met elkaar, maar worden afzonderlijk gevraagd om hun favoriet te kiezen en dat maakte het allemaal nog erg spannend.

Nadat er twee combinaties nog over moesten rijden werd toch Harry van Middelaar met Brandy de winnaar en mocht €1000,00 in ontvangst nemen. Al met al was het weer een geslaagd evenement en kijken we weer uit naar volgend jaar, wat een bijzondere editie gaat worden om het 40 jarig bestaan te vieren.

Voor alle uitslagen van de meerdere rubrieken kunt u kijken op www.CHdrogeham.nl