Jumping Outdoor Tolbert en Westerkwartier Paardenkwartier slaan handen ineen

Share
  • 4 september 2018 12:14

door: redactie, 4 september 2018 12:14

blokjeTolbert | Stegen.net
Jumping Outdoor Tolbert, dit jaar van 18 tot en met 23 september, en de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier gaan samenwerken. De beide instanties willen daarmee het Groningse Westerkwartier verder versterken als hippische regio. ,,We willen meer zijn dan alleen een sportevenement”, aldus Ella Huizinga van de organisaties.

Huizinga: ,,Natuurlijk zijn wij een evenement waar springruiters uit heel Nederland graag willen rijden, mede omdat wij voor de wedstrijden de top accommodatie ter beschikking hebben. Die infrastructuur, met grote pistes die allemaal zijn voorzien van all weather bodems, is er voor verantwoordelijk dat als we niet oppassen we te maken krijgen met uitpuilende deelnemersvelden in alle rubrieken. Toch willen we meer zijn dan alleen een sportevenement voor de deelnemers. Wij willen ook een bijdrage leveren aan een breder maatschappelijk draagvlak.”

Outdoor Tolbert 2018. Ella Huizinga

Ella Huizinga showt tijdens het CH Groningen de hoofdprijs van Outdoor Tolbert. Deze tractor is door Louwe Mulder en Arjen Schilperoord vanuit Brabant naar Tolbert gereden.
Steven Stegen

Dat leidt tot aanpassingen in het programma. ,,Samen hebben we een programma samengesteld waarin de verbinding hippische sport, hippische sector, gemeentelijke en provinciale politiek en regio centraal staat”, zegt projectmanager Ella Huizinga.

Boerenstal
Outdoor Tolbert, gehouden op de terreinen van de Hedde Jan Cazemier Manege in Tolbert, wordt op 23 september afgesloten met de Grote Prijs, waarin een tractor de hoofdprijs vormt. ,,Die hoofdprijs symboliseert onze plek als sector in de agrarische wereld. Om aan die verbinding nog meer inhoud te geven hebben we besloten om De Boerenstal in het leven te roepen. Net als bij De Boeren Box bij FC Groningen, waar we leentjebuur hebben gespeeld, is deze ruimte bedoeld voor het bedrijfsleven, met een duidelijk agrarische binding. Volgens ons wordt dit ook de perfecte locatie waar Westerkwartier Paardenkwartier haar doelstellingen kan uitdragen”, aldus Sietse van Dellen, voorzitter van Westerkwartier Paardenkwartier.

Breder perspectief
In het omlijstende programma zijn veel uitingen van de ambitie om de hippische sport in een breder perspectief te plaatsen zichtbaar. Gerard Kemkers zal een verhaal houden over de verschillende aspecten van talentontwikkeling. Oud bondscoach Bert Romp gaat aan de slag om ruiters te helpen tot betere prestaties in de wedstrijd te komen en er wordt een politiek café georganiseerd.

,,We zitten als hippische sector in een isolement. Met de aanstaande herindeling van de gemeenten en de daarmee gepaard gaande gemeenteraadsverkiezingen is Outdoor Tolbert de uitgelezen mogelijkheid om de hippische wereld politiek op de kaart te zetten. Deze regio biedt in potentie enorm veel mogelijkheden voor de hippische wereld om zich te vestigen”, zegt Huizinga.

Ze vervolgt: ,,Maar ook recreatief liggen er vele mogelijkheden. De aspecten die kunnen bijdragen aan een economisch sterk en levensvatbaar Westerkwartier willen we onder de aandacht brengen van de nieuwe gemeentelijke en zittende provinciale bestuurders. Er liggen kansen, en het is nu aan ons omdat bij hen onder de aandacht te brengen. Dat dit kan op een locatie waar tegelijkertijd topsport wordt bedreven maakt onze boodschap alleen maar sterker”, is de overtuiging van Huizinga.