Geslaagde bijeenkomst fokvereniging: ‘voorwaarts rijden en schakelen’

Share
  • 24 februari 2019 14:23

door: Petra Duindam, 24 februari 2019 14:23

🔴 Boijl
De jaarvergadering van fokvereniging Friese Zuidzijde en Ooststellingwerf werd vrijdagavond in een nieuw jasje gestoken. Dinja van Liere en Ernesto Canseco verzorgden aansluitend aan de korte vergadering een interessant programma. Rode draad in hun verhaal: voorwaarts blijven rijden en veel schakelen.

De opkomst was vrijdagavond erg groot te noemen. Er werden natuurlijk nog ereprijzen uitgereikt voor de beste driejarige merrie’s in het springen en de dressuur. Bij de dressuurmerrie’s was het Kybrona ( v. Governor x Amsterdam) (fokker Kim Jacobi) die de ereprijs op mocht halen. Voor de springmerrie’s was het Karitosca HBC (v. Charisma x Cantos) die de prijs voor de beste springmerrie in de wacht sleepte.

Krista Boer rijdt Kanu.
📸 Wilma Boersma

Dinja van Liere, die in de middag al diverse lessen had gegeven, mocht van start met twee 4-jarige paarden. Ze legde uit dat je ook al met een jong paard gehoorzaamheid mag verwachten en er ook meteen al gewerkt kan worden om aan het been te zijn.

En al ben je de verbinding met de mond kwijt en doet je paard zijn hoofd even omhoog dat maakt niet uit en daar zeker geen probleem van maken maar wel naar voren blijven rijden. En daarnaast als je remt moet het paard daar ook op reageren en niet remmen en aandrijven tegelijk, dan snapt je paard je niet.

Dinja van Liere
Dinja van Liere (hier met Esprit) gaf de deelnemers goede tips mee.
📸 Ingrid Truijens

Het tweede groepje bestond uit twee 5-jarige paarden en daar was al te zien dat die nog meer balans hadden. Dinja vertelde ook dat je door veel te schakelen het paard meer op de achterhand krijgt en daardoor ook kracht ontwikkelt. Ook het stukje achter de kaak losmaken was een aandachtspunt, als dat op twee kanten los is dan kan je een paard makkelijker een oefening laten doen.

Veulen doet ook galopwissel

Zelf traint ze met haar jonge paarden geen uren per dag maar wel altijd consequent en neemt ze ook wel eens spelenderwijs een wisseltje mee. ,,Een veulen in de wei wisselt immers ook al”, aldus Dinja. Ze is er ook een voorstander van om de paarden van jongs af aan al wat mee te laten maken in hun leven zodat ze niet als bijvoorbeeld zesjarige niet de baan door te rijden zijn omdat alles spannend is.

Het laatste groepje waren twee 6-jarigen en de ene begon wat gespannen, maar door doelgericht aan het werk te gaan werd dat omgezet in ontspannen aanspanning. Het andere paard wilde absoluut niet langs de tribune en het advies was om hem toch in beweging te houden en dan maar korte wendingen naar links en rechts te maken. Maar hier kwam toch wel naar voren dat de gehoorzaamheid in de basis nog niet helemaal goed voor elkaar was.

Twee groepjes van drie springpaarden kwamen vervolgens in de baan en Ernesto Canseco wist op eenzeer prettige manier de verbeterpunten goed te vinden. Zoals o.a. anders aanrijden op de sprong, en met je zit kan je ook veel regelen en je paard daardoor verbeteren. Ernesto vond dat hij kwalitatief goede paarden in de baan had. ,,Voor de verkoop moet een paard naar de hindernis toe willen, makkelijk na te rijden zijn en werkwilligheid vertonen”, aldus Ernesto. Vooral Amerikanen zoeken dit soort paarden.