Share
  • 1 maart 2016 15:21

door: redactie, 1 maart 2016 15:21

SNEEK | STEGEN.NET | KNHS FRIESLAND
De afgelopen twee weekenden werden in de provincie Friesland de regiokampioenschappen dressuur en springen verreden bij het Ruitersportcentrum te Sneek. Bennie van Es domineerde in de dressuur ZZ-licht. Marriët Hoekstra werd kampioen ZZ-springen.

Bennie van Es en Margriet Koopmans bij de prijsuitreiking. foto: KNHS Friesland

Bennie van Es en Margriet Koopmans bij de prijsuitreiking.
KNHS FRIESLAND

Het Friese kampioenschap werd gekenmerkt door paarden- en ponysport van hoog niveau. De finales en barrages waren spannend en namen onverwachtse wendingen. Er waren bijzondere prestaties van deelnemers die meerdere titels wonnen en natuurlijk waren er veel combinaties die heel gelukkig waren met hun eerste Friese titel. Het was een geslaagd kampioenschap dat sterke Friese vertegenwoordigers heeft opgeleverd voor het NK.

Dressuur paarden
De jeugdige amazones voerde de boventoon in de klasse B dressuur. Jinke Koopmans won deze rubriek met haar charmante Friese merrie met 66,83%. Simone Dijkstra werd reserve kampioen met een mooie score van 65,83%.

De klasse L1 werd gedomineerd door Ludo van der Weide die kampioen werd met een dikke score van 73,83%. Het reserve kampioenschap werd gewonnen door Willemke van der Bij met 69,76%.

In de klasse L2 bleef het lang spannend, maar uiteindelijk bleek Yvonne Philipse de beste te zijn. Ze won met een percentage van 66% de Friese titel. Miranda Venema-Niemarkt mocht zich als tweede opstellen met een percentage van 64,50%.

Jolanda de Vries was afgelopen zomer de beste in de klasse L2. Ze deed dit indoorkampioenschap het dunnetjes over in de klasse M1. Ze werd Fries kampioen met een mooie score van 68,83%. Harmina Holwerda werd reserve kampioen met 66,17%.

Thea Dijkstra en Simone Terpstra maakten het erg spannend in de klasse M2 door beide een zeer harmonieuze proef neer te zetten. Met een half procent meer, werd Thea Dijkstra gehuldigd als Fries kampioene met 65%. Simone Terpstra werd reserve kampioen met 64,50%.

Spannende Z1
De eerste proef in de klasse Z1 werd overtuigend gewonnen door Laura Zwart. In de tussenstand werd Hergen van Hall tweede en Esther Liano eindigde op een derde plaats. De finale in deze klasse was heel spannend, doordat sommige paarden last hadden van spanning. Esther Liano reed een zeer sterke proef in de finale en haalde daarmee het kampioenschap binnen in deze klasse. Laura Zwart werd reserve kampioen. Hergen van Hall werd in de einduitslag derde.

Ook in de klasse Z2 bleef het spannend tot het einde. De eerste proef werd gewonnen door Rianne Kooistra, die een mooie combinatie vormt met haar grote vos. Bobbie Ydema werd tweede en Kirsten van der Hauw eindigde op een derde plaats.

In de kür nam Kirsten van der Hauw revanche en reed een foutloze kür die veel harmonie uitstraalde. Dit werd beloond door de jury`s met dik 69%. Rianne en Bobbie konden niet meer aan deze score komen en daarmee werd Kirsten van der Hauw Fries kampioen. Rianne werd reserve kampioen en Bobbie eindigde op de derde plaats.

De klasse ZZ-licht werd gedomineerd door Bennie van Es. Met zijn stoer dravende Friese hengst Dorian van Soma wist hij beide onderdelen op zijn naam te zetten. De eerste proef werd beloond met 64,860% en zijn moderne kür op muziek met 69,625%. Gemiddeld kwam zijn score uit op 67,243% dat goed was voor het kampioenschap in deze klasse.

Springen paarden
Elisah Aarts heeft al meerdere Friese titels gewonnen in de klasse B en L springen en ook nu was ze weer niet te verslaan. In de klasse B wist ze tweemaal foutloos te blijven en won ze de finale met een stijl van 80 punten. Trienke Kooistra werd in deze rubriek reserve kampioen.

Na de Friese titel in de klasse B, sprong Elisah Aarts ook naar de Friese titel in de klasse L. Ze bleef driemaal foutloos en was de snelste in de barrage. Een super knappe prestatie van deze amazone! Jorrit Martijn Alta bleef ook foutloos in beide manches en de barrage, maar kon niet aan de tijd van Elisah komen. Hij won het reserve kampioenschap.

In de klasse M-springen was Hester Klompmaker concurrent van zichzelf. Zeer professioneel en met veel routine stuurde ze haar paarden door het parcours. Ze won de Friese titel en het reserve kampioenschap in deze klasse.

Geen barrage
In de klasse Z was er geen barrage nodig. Ernesto Canseco had over twee manches de minste strafpunten en werd gehuldigd als kampioen. Nikkie Hoekstra werd reserve kampioen.

De klasse ZZ bleef spannend tot aan de barrage. Marriët Hoekstra en Ernesto Canseco gingen hierin de strijd om de Friese titel met elkaar aan. Beide hadden strafpunten maar het was Marriet Hoekstra die met Everglade aan het langste eind trok. Ze werd gehuldigd als Fries kampioene. Ernesto won de reserve titel.