Isabell Werth Europees kampioen in de Special, Edward Gal achtste

Isabell Werth Europees kampioen in de Special, Edward Gal achtste

22 augustus 2019 23:33 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Rotterdam
STEGEN.NET | KNHS | DPA

Het goud in de Grand Prix Special was donderdagavond bij het EK Rotterdam voor de Duitse Isabell Werth met Bella Rose. Op plaats acht in het sprookjesachtige Kralingse Bos was Edward Gal de beste Nederlander. Hij liet met GLOCK’s Zonik N.O.P. punten liggen in de piaffe.

Kampioene Werth (50) reed een fenomenale proef en scoorde met haar Bella Rose een nieuw persoonlijk record van 86.520% en won daarmee haar negentiende gouden EK-medaille. Werth behaalde al in 1989 als lid van het Duitse team haar eerste EK-goud. Ze heeft ook zes keer olympisch goud en negen keer WK-goud in haar bezit.

Gal niet tevreden

Edward Gal kon niet aan de score van Werth tippen, maar kwam tot een nog altijd respectabele 77.994%. ,,Ik ben niet helemaal tevreden”, laat Gal direct weten. ,,In het losrijden liep het eigenlijk heel fijn en stond Zonik er goed aan. In de ring was ik het een beetje kwijt, daardoor kreeg ik wat storingen. Dit was jammer, ik voelde niet helemaal wat er onder me gebeurde en dat was moeilijk rijden.”

Isabell Werth en Bella Rose tijdens de ereronde.
📸 FEI | Dean Mouhtaropoulos

Hans Peter Minderhoud reed GLOCK’s Dream Boy N.O.P. imponerend door de baan en scoorde 75.517%. Minderhoud was zelf dan ook zeer tevreden met zijn optreden. ,,Ik denk dat het een van onze beste proeven was tot nu toe en ben er super blij mee. Zelf had ik een rot voorbereiding omdat ik echt niet fit ben, maar Dream Boy deed het gewoon weer voor me en ik hoefde hem niet te veel te helpen.”

Anne Meulendijks kwam als eerste amazone voor TeamNL in de piste. Met haar MDH Avanti N.O.P. reed ze een zeer sterke proef die goed was voor 73.663%. De jeugdige debutante in het senioren team straalde van oor tot oor na haar sterke optreden. Foutjes die ze in de eerste proef nog maakte, bleven nu achterwege waarmee de score steeg. ,,Ik ben nu wel heel blij, ik had geen grote fouten en heb alles er uitgehaald en kan het EK met een fijn gevoel afsluiten.”

Emmelie Scholtens reed in de Grand Prix, de eerste proef van dit kampioenschap heel sterk, maar kon dat helaas nu niet herhalen. ,,Ik begon eigenlijk super, maar de piaffes gingen fout en dan ook echt fout. Ik denk dat bij ons beiden een beetje de stress toesloeg toen het eenmaal verkeerd ging, waardoor ik het ook niet kon herstellen. Het is dan voor mijn paard wel een debuut op een kampioenschap, maar dit heb je natuurlijk liever nooit.” De score van Emmelie Scholtens en haar Desperado N.O.P. bleef steken op 65.365%.

Paradressuur

De para-dressuurruiters van TeamNL waren op de vierde dag van het EK in Rotterdam goed voor geweldige individuele resultaten. Sanne Voets werd met Demantur RS2 N.O.P. door alle juryleden unaniem bovenaan gepunt en ook Frank Hosmar zijn rit met Alphaville N.O.P. werd beloond met een gouden medaille.

Frank Hosmar en Alphaville N.O.P. behaalde goud bij de paradressuur.
📸 FEI | Liz Gregg

Uitslag Grand Prix Special EK-dressuur Rotterdam 2019:
Goud: Isabell Werth (Dui) – Bella Rose, 86.520%
Zilver: Dorothee Schneider (Dui) – Showtime FRH, 85.456%
Brons: Cathrine Dufour (Den) – Atterupgaards Cassidy, 81.337%
8. Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’s Zonik N.O.P., 77.994%
13. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’s Dream Boy N.O.P., 75.517%
18. Anne Meulendijks (Heeze) – MDH Avanti N.O.P., 73.663%
29. Emmelie Scholtens (Werkendam) – Desperado N.O.P., 65.365%