Jessica von Bredow-Werndl Europees kampioen GPS

  • 10 september 2021 20:12

door: redactie, 10 september 2021 20:12

📌 Hagen
📝 KNHS | paardensportnoord
📸 FEI | Liz Gregg

Jessica von Bredow-Werndl is Europees kampioen dressuur in de Grand Prix Special geworden. De 35-jarige Duitse klopte met TSF Dalera haar landgenote Isabell Werth. Dinja van Liere was op plaats negen de beste Nederlander.

Met de merrie Haute Couture reed Van Liere een persoonlijk record van 75.699%. Ook Hans Peter Minderhoud plaatste zich met Glock’s Dream Boy N.O.P. voor de finale op zaterdag, de kür op muziek.

Dertig combinaties kwamen aan start in de Grand Prix Special, waar de eerste individuele medailles van de Europese Kampioenschappen werden verdeeld. Goud en zilver ging naar de Duitse amazones Jessica von Bredow-Werndl en Isabell Werth. De Deense Christine Dufour veroverde brons.

Van Liere blij

Dinja van Liere, debuterend op het EK, presteerde het beste voor TeamNL. ,,Ja, ik ben blij”, lacht Dinja van Liere. ,,In het begin keek Haute Couture een beetje en ik moest gelijk wegrijden voor de middendraf. Daarna ontspande ze zich meer en meer. Het was al veel beter dan gisteren in de Grand Prix. Ik was gewoon super blij. Ze is nog jong en ze doet het zo goed. Dit is pas haar zesde Special, denk ik. Haute Couture is in topvorm. Cool dat die scores er hier ook uitkomen. Ze scoort hier op het EK gewoon twee persoonlijke records. Ze kan nog veel beter en ik wil ook nog veel beter. Zaterdag kür rijden. Dat had ik wel gehoopt. En dat gaan we ook gewoon doen.”

De beste vijftien combinaties van de Grand Prix Special rijden zaterdagmiddag de finale. Daaronder ook Hans Peter Minderhoud. Hij begon zijn proef goed, maar aan het eind slopen er kostbare fouten in het galopgedeelte. ,,Glock’s Dream Boy heeft het hele jaar heel goed gelopen. Hier op het EK liep het net niet helemaal lekker”, legt bondscoach Alex van Silfhout uit. Minderhoud eindigde in de Grand Prix Speciial op plaats 16. Omdat er maximaal drie ruiters per land in de finale mogen starten, schuift Minderhoud door naar plaats 14.

Cornelissen alsnog naar de kür

Met die berekening staat Adelinde Cornelissen nu op plaats 16, normaliter niet goed genoeg voor deelname in de kür, maar omdat Hans Peter Minderhoud zich met Dream Boy terug heeft getrokken mag Cornelissen alsnog starten. De combinatie verbeterde zich met een mooie, lichtvoetige proef ten opzichte van de Grand Prix. ,,Governor is er nog niet helemaal. Je zie dat hij aan kracht moet winnen Over een half jaar is hij er zeker”, aldus Van Silfhout.

Marlies van Baalen reed Go Legend lange tijd naar een score van 71%, maar kreeg door een kleine programmafout in haar proef twee procent in mindering. Daarmee kwamen ze uit op plaats 26.

Voor Isabell Werth was de voorbereiding allesbehalve optimaal. Haar toppaard Bella Rose kreeg thuis koliek en moest met spoed geopereerd worden. Dat liep goed af, maar Werth kreeg maar twee uurtjes slaap. Het afscheid van hetpubliek van Bella Rose, dat gepland stond in Aken, is daardoor van de baan, maar de succesvolle merrie krijgt op een later tijdstip alsnog haar afscheid.

EK dressuur 2021 Grand Prix Special

  1. Jessica von Bredow-Werndl (Dui), TSF Dalera BB (v.Easy Game), 84.271%
  2. Isabell Werth (Dui), Weihegold (v.Don Schufro), 81.702%
  3. Christine Dufour (Den), Bohemian (v.Bordeaux), 81.079%
  4. Dinja van Liere (Uden), Haute Couture (v.Connaisseur), 75.699%
  5. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), GLOCK’s Dream Boy N.O.P. (v.Vivaldi), 73.632%
  6. Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Governor (v.Totilas), 72.143%
  7. Marlies van Baalen (Brakel), Go Legend (v.Totilas), 69.377%