Westerkwartier ziet paardenfokkerij als alternatief voor boeren

Westerkwartier ziet paardenfokkerij als alternatief voor boeren

1 juli 2021 11:04 0

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

📌 Tolbert
📝 paardensportnoord | persbericht

Paardenhouderij kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor veehouders die hun bedrijf willen omvormen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Westerkwartier Paardenkwartier. De Groningse regio wil de rode loper uitleggen voor de paardensector.


De Hogere Agrarische School (HAS) heeft in opdracht van Stichting Westerkwartier Paardenkwartier (WKPK) het onderzoek verricht. De uitkomsten worden woensdag 7 juli in de HJC Manege in Tolbert gepresenteerd,.

Stichting WKPK heeft als gezamenlijk doel de paardensector in de regio versterken in al haar facetten. De regio staat voor een uitdaging. De landbouw, in het bijzonder de veehouderij, staat vanuit meerdere perspectieven al geruime tijd onder druk.

Sterke hippische regio

De stichting presenteert een plan voor het gebied, waarbij paarden de verbinding vormen. De paardensport is al groot in het Westerkwartier. Door samen te werken binnen de provincie kan een sterke hippische regio ontstaan, grensoverschrijdend aan het Westerkwartier. Het ontwikkelen van het ruimtelijk gebied heeft een enorme positieve impact op de economische ontwikkeling, sport en onderwijs. 

Het rapport benoemt en beschrijft de kansen voor de regio rondom het Westerkwartier; de drie noordelijke provincies; Groningen, Friesland en Drenthe. In het bijzonder interessant voor de hippische ondernemers, veehouders en overheden.

De ‘rode loper’ wordt uitgelegd voor ondernemers met paarden die zich in het Westerkwartier willen vestigen. Evenals veehouders die kansen zien om hun veehouderij om te vormen naar¬†paardenhouderij.¬†De¬†animo voor bedrijfsopvolging in de melkveehouderij is de laatste jaren sterk gedaald. Dit leidt vervolgens tot vergrijzing, meer stoppende bedrijven en tot gebouwen die leeg blijven staan, de zogenoemde ‚Äėvrijkomende agrarische bebouwing‚Äô (VAB).

Deze huidige en toekomstige VAB’s zijn een risico voor het landschap, omdat door leegstand algehele achteruitgang kan plaatsvinden. Provincie Groningen en de gemeenten zien graag dat de bedrijfsgebouwen een herbestemming krijgen. Hier begint het lonkend perspectief voor het Westerkwartier. Door hetgeen het Westerkwartier en de paardensector te bieden heeft te combineren met de ontwikkelingen zoals het stijgend aantal VAB’s, ontstaat het lonkend perspectief; het Westerkwartier als aantrekkelijk hippisch vestigingsklimaat.