Maikel van der Vleuten en Beauville Z pakken Olympisch brons

Maikel van der Vleuten en Beauville Z pakken Olympisch brons

4 augustus 2021 14:26 0

Door redactie
 
Leestijd: 3 minuten

📌 Tokio
📝 paardensportnoord

Maikel van der Vleuten heeft brons gehaald bij de Olympische spelen. Als laatste starter in de barrage zette hij met Beauville Z de derde tijd neer. Ben Maher (Explosion W) haalde goud, Peder Fredricson (All In) zilver.

Parcoursbouwer Santiago Varela had een zeer moeilijke proef gebouwd voor de 30 combinaties in de Olympische finale en voor vele favorieten sneuvelde onderweg hun Olympische droom. Slechts zes combinaties wisten de barrage te bereiken, met daarin maar liefst drie combinaties uit Zweden. Naast Fredricson waren dat Malin Baryard-Johnsson en Henrik von Eckermann.

Maikel van der Vleuten en Beauville Z op weg naar brons.
📸 FEI | Christophe Tanière

Van der Vleuten mocht door zijn snelste tijd in de omloop als laatste starten en hij reed aanvallend. Met een tijd van 38.90 stelde hij de bronzen medaille veilig. De ontlading was groot. ,,Je probeert vooraf niet aan een medaille te denken en te focussen op het parcours. We hebben gisteren allemaal kunnen zien hoe hoog het niveau hier is”, aldus Maikel van de Vleuten.

Maikel van der Vleuten

‘Dit is voor mij een bronzen gouden medaille.’

De winnaar van het brons vervolgt: ,,Mijn vader is bij de barrage gaan kijken en kon me precies vertellen dat iedereen foutloos was en dat er snel gereden werd. Ik weet dat ik ook snel kan zijn in een barrage en nam in de een beetje risico de dubbelsprong in, maar daar sprong hij goed door heen. De nummers een en twee waren vandaag moeilijk te verslaan, dat zijn ook combinaties met veel ervaring. Dit is voor mij een bronzen gouden medaille.”

Tegen Ben Maher en de KWPN’er Explosion W was geen kruit gewassen, in beide ritten was het puur genieten van deze uitzonderlijke combinatie.

Ben Maher en Explosion W
Ben Maher en Explosion W geconcentreerd op weg naar Olympisch goud.
📸 FEI | Arnd Bronkhorst

Marc Houtzager haalde de barrage niet. Het ging in de finale tot de zevende hindernis goed voor de ruiter uit Rouveen. Daarna liep met Sterrehof’s Dante drie balken en een tijdfout op en eindigde op plaats 21.

Houtzager was niet verbaasd over de zwaarte van de proef. ,,Het is een Olympische finale, dus we hadden niet anders verwacht. Het was niet de ronde waar ik op gehoopt had”, sprak Houtzager na zijn rit.

Rijfouten

,,Ik kwam niet mooi naar die oxer toe en daar had ik mijn paard iets beter moeten ondersteunen. Naar het water kwam ik ook te groot, daardoor kwam de fout erna. Het waren twee rij-fouten die ik niet had hoeven maken.”

Dat Houtzager met vertraging de piste in reed kwam omdat zijn merrie op het voorterrein stopte op de laatste trainingshindernis en hij iets meer tijd mocht nemen om haar voor te bereiden. ,,Misschien dat ik daarom ook niet het rondje reed wat ik had kunnen hebben. Maar dat is geen excuus.”

Hoog niveau

De Olympische finale was van hoog niveau en was een lust om naar te kijken. Zoals wel vaker waren er ook nu weer niet verwachte kanshebbers op eremetaal, zoals de Japanner Daisuke Fukushima, die zich verrassend voor de barrage plaatste met Chanyon en uiteindelijk als zesde eindigde.

OS Tokio springen individueel

Plaats

Ruiter

paard

tijd

GOUD

Ben Maher

Explosion W
v. Chacco Blue

0-37.85

ZILVER

Peder Fredricson

All In
v. Kashmir vh Schuttershof

0-38.02

BRONS

Maikel van der Vleuten

Beauville Z
v. Bustique

0-38.90

Landenwedstrijd

Donderdag is een rustdag en vindt de tweede veterinaire keuring voor de paarden plaats. Vrijdag 6 augustus begint voor de springruiters de landenwedstrijd.

In de kwalificatiewedstrijd (Tabel A, niet op tijd) gaan 20 landenteams van start met elk drie ruiters. Alle teams beginnen weer met een schone lei. De beste tien landenteams plaatsen zich voor de finale op zaterdag 7 augustus. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd) en ook hier beginnen alle ruiters met de teller op nul. In geval van een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage om het eremetaal..


Deel dit bericht