Derk Jan Mekkes heeft beste tandem op CH Zuidenveld

  • 13 juli 2022 18:45
door: redactie, 13 juli 2022 18:45

📌 Schoonebeek
📝 persbericht | stegen.net
📸 Geert Bouius

Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld vierde feest afgelopen week in Schoonebeek. Traditiegetrouw maken de tuigpaarden onderdeel uit van het afwisselende programma. Veel stallen waren naar Schoonebeek gekomen en in de verschillende rubrieken werd er prachtige sport geleverd. Er stond heel veel publiek rondom de ring dat ook zeer enthousiast meeleefde.

De zaterdag werd afgesloten met de tweede wedstrijd in het kader van de tandem-competitie ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje 2022’. Deze, door de Provincie Drenthe mogelijk gemaakte meerspancompetitie, kende zeven deelnemers. De individuele binnenkomst, waarbij de tijd werd genomen om de rijders en paarden aan het publiek voor te stellen, was al prachtig en dan moest de wedstrijd nog beginnen.

Felicitaties voor Derk Jan Mekkes.
📸 Geert Bouius

De tandemrubriek is binnen de tuigpaardensport één van de moeilijkste, omdat het voorpaard veel vrijheid heeft. Met maar liefst zeven tandems was het veld behoorlijk vol en daardoor werd er een extra beroep gedaan op de stuurmanskunst van de rijders. Maar toen alle 14 tuigpaarden in beweging waren was dat heel indrukwekkend.

Vier overrijders

Vier rijders kregen een uitnodiging van de jury om nogmaals de strijd aan te gaan, Derk Jan Mekkes, Martien Verboord, Jan Jordans en Niek Alting. De overwinning ging dit keer regelrecht naar Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horsetrucks Hugo (Patijn uit Toetida keur preferent van Nando, fokker Henk Scholten jr, Wezep) en Roelofsen Horsetrucks Jefferson (Eebert uit Vrijdaperty ster van Perfection, fokker Gijs Frasa, Hagestein).

Dit tandem is nieuw geformeerd dit seizoen, maar vormt al een echte eenheid met front en beweging volop aanwezig. Met El Nino B (Atleet uit Zelina ster van Tempelier, fokker J. Gorter, Niekerk) als showend voorpaard en Jonkheer (Eebert uit Bellissima ster van Selleen, fokker Ad Bakx, Liempde) heeft Martien Verboord uit Vlijmen ook een heel fraai tandem. Het werd een prachtige tweede plaats.

Jan Jordans uit Landhorst werd derde met King (Fantijn uit Tolonnie ster van Larix, fokker D.W.Joh. Boeve uit Hattem), die eerder op de dag wederom de competitie éénspannen won, en Barend (Marvel uit Umantha elite preferent prestatie van Manno, fokker Barend van Dijk, Soest).

Voor Niek Alting uit Jipsingboertange met Emerson (Manno uit Wyomi Landzicht ster preferent prestatie van Marvel, fokker Martin de Groot, Giessenburg) van de maatschap Alting en Luitenant (Fantijn uit Crenola ster preferent van Vaandrager HBC, fokker Jan Ruinemans, Vlagtwedde) van de combinatie Alting/Ruinemans werd het een vierde plaats. In handen van Manon Veerman was Luitenant overigens eerder op de dag kampioen dames Regio Noord geworden.

Tussenstand:

  1. Derk Jan Mekkes: 18 punten
  2. Jan Jordans: 17
  3. Leendert Veerman: 16
  4. Martien Verboord: 15
  5. Niek Alting: 14
  6. Richard Hofstra: 10