Dinja van Liere pakt op WK ook brons in k├╝r

  • 11 augustus 2022 12:15
door: KNHS, 11 augustus 2022 12:15

📌 HERNING – Dinja van Liere heeft tijdens het WK dressuur ook in de k├╝r op muziek een indivi┬şduele bronzen medaille weten te bemachtigen. Met de KWPN-hengst Herm├Ęs (v. Easy Game) reed de amazone uit Uden naar 86,90% en dat was goed voor de derde positie.

De top drie bleef ten opzichte van de Grand Prix Special ongewijzigd. De in Nederland gevestigde Britse amazone Charlotte Fry ging impo┬şnerend naar goud, zilver is voor de voor het thuispubliek rijdende Cathrine Laudrup-Dufour.

Nieuwe k├╝r Van Liere

Van Liere reed haar nieuwe k├╝r en daar nam ze naar eigen zeggen best wel een risico mee. ,,Ik wist vooraf niet hele┬şmaal wat ik kon verwachten, maar Herm├Ęs was van begin tot eind ontspannen en gefocust. Van tevoren dacht ik dat het met een foutloze k├╝r weer zou moeten kunnen lukken, maar het is wel een moeilijke k├╝r. Het publiek was ook heel enthou┬şsiast, daarom hoopte ik dat Herm├Ęs relaxed zou blijven, want is het een moeilijke omgeving voor de paarden.ÔÇŁ

Charlotte Fry (GBR) won goud op het WK in de k├╝r op muziek met Glamourdale.
📸 FEI | Leanjo de Koster

,,In deze k├╝r komt alles best snel achter elkaar. Van tevoren was ik bang dat ik achter op mijn muziek zou rijden. Op een gegeven moment merkte ik dat ik iets voor liep. Dat is voor mij fijn, want dan kon ik even ont┬şspannen en een langere lijn rijden. Even terug┬şschakelen en improviseren. Het ging echt heel goed. Ik weet dat Herm├Ęs spanning kan hebben, dus qua volume ben ik tijdens de sound┬şcheck op safe gegaan. Ik wilde dat hij ontspannen bleef.ÔÇŁ

De nieuwe Anky

Over haar toppaard Herm├Ęs heeft Van Liere, die al geregeld ÔÇśde nieuwe AnkyÔÇÖ wordt genoemd, niets dan lof. ,,Herm├Ęs werd dit kampioen┬şschap eigenlijk iedere dag beter. Ik kon heel makkelijk door de proef heen rijden. Hij werd steeds gelatener en ook meer ontspannen. Ik kon rijden zoals ik wilde, tot en met het einde aan toe. Ik ben onwijs trots op Herm├Ęs. Ik vind het ongelooflijk en ben heel blijÔÇŁ, besluit ze het kampioenschap waar ze goed was voor twee individuele bronzen medailles.

Emmelie Scholtens

Voor Emmelie Scholtens zat er in dit afslui┬ştende onderdeel 74,58% en de vijftiende positie in. Haar pas negenjarige KWPN-hengst Indian Rock (v. Apache) toont de wereld aan kwaliteit, maar mist duidelijk nog de ervaring die nodig is om op een inter┬şnationaal kampioen┬şschap vooraan mee te draaien. Desalniettemin ziet de toekomst van de Nederlandse dressuur┬şsport er roos┬şkleurig uit met paarden van dit kaliber, waarvan het lijkt dat ze tot en met de Spelen van Parijs beschikbaar blijven.

,,Het was heel rumoerig in het stadion”, vertelt Emmelie. ,,Ik denk dat het in zijn nadeel was dat we als eerste van start mochten. Het is natuurlijk geweldig dat er veel publiek is, maar voor Indian Rock was dat even moeilijk. Hij was serieus wel een beetje bang. Er hing een totaal andere vibe in het stadion. Gelukkig liet hij ook veel goede dingen zien. Het voelt zo ontzettend machtig aan om met hem in de ring te rijden. Hij heeft zich de afgelopen week als een pro gedragen. Deze atmosfeer kun je alleen niet oefenen.”

Voor Scholtens is dit haar tweede WK. In Tryon (2018) reed ze met Apache, de vader van het paard dat ze nu bij zich heeft en waar ze richting de toekomst grote verwachtingen van heeft.

📝 Stegen.net
📸 FEI | Leanjo de Koster

WK Herning 2022 k├╝r op muziek:
Goud Charlotte Fry (GBR) – Glamourdale (v. Lord Leatherdale), 90.654%
Zilver Cathrine Laudrup-Dufour (DEN) – Vamos Amigos (v. Vitalis), 89.411%
Brons Dinja van Liere (Uden) – Herm├Ęs (v. Easy Game), 86.900