Paramenner Josien de Boer verrast met derde plaats in Exloo: ‘Ik ben alleen maar trots’

Share
  • 29 maart 2023 14:01

door: Steven Stegen, 29 maart 2023 14:01

📌 EXLOO – Paramenner Josien de Boer kijkt met grote tevre¬≠den¬≠heid terug op haar op¬≠treden bij de sterk bezette men¬≠wedstrijd in Exloo. De menner uit Borger ein¬≠digde met Zodie op de derde plaats. Dat was verrassend voor deze nog oner¬≠varen com¬≠binatie.

Een paar dagen na de mooie prestatie is Josien de Boer nog enthou¬≠siast en onder de indruk van haar prestatie. ,,Ik ben in de men¬≠sport een relatieve nieuw¬≠komer, die best nog veel te leren heeft. Mijn pony loopt nog maar tien maanden voor de wagen. Dus al met al een geweldig resul¬≠taat, waar ik alleen maar heel trots op kan zijn.”

Eerste serieuze optreden

Voor Josien de Boer en de 8-jarige Welsh-merrie Zodie mijn Grens¬≠juweel was de wedstrijd in Exloo het eerste serieuze op¬≠treden. Vorig jaar startte ze met een ge¬≠leende pony in Exloo. Toen kocht ze Zodie, waar¬≠mee ze vorig seizoen twee keer in actie kwam. ,,De pony heeft twee veulens gehad en is pas daarna op veel latere leef¬≠tijd beleerd. Dat hebben Sietske Flobbe en Paskal de Graaf voor mij gedaan.”

Josien de Boer tijdens de dressuurproef bij de menwedstrijd in Exloo.
📸 Bianca Douwes

De belangstelling en liefde voor paarden ontstond bij Josien de Boer al op jonge leeftijd. ,,Dat kwam door mijn opa, die een boer¬≠derij bij Wolvega had en daar natuurlijk paarden had. Hij gaf ook les. Helaas waren mijn ouders niet in staat een eigen paard of pony voor mij te kopen, maar toen ik 20 was heb ik m’n eerste eigen paard gekocht.”

De Boer reed dus paarden onder het zadel en werd ook jury¬≠lid. Uitein¬≠delijk lukte het zelf rijden niet meer. ,,Ik heb een probleem met mijn balans en de linker kant van mijn lichaam is veel minder krachtig. Toen zei iemand tegen mij: waarom ga je niet mennen? Nou, zo ben ik dus para¬≠menner geworden.”

In Exloo werd de aanspanning dus derde, achter winnares Francisca den Elzen en de als tweede ge√ęin¬≠digde Dinja Steenkamp. De Boer nestelde zich in het klasse¬≠ment nog boven de ervaren Ingmar Veneman. De Boer: ,,De dressuur was niet ons sterkste onder¬≠deel, daar valt voor ons echt nog veel te leren.”

Marathon

De marathon verliep goed, met een derde plaats. Bij het rijden van de kegeltjes op de slotdag gingen er nog drie ballen af. ,,Daar merkte je de oner¬≠varen¬≠heid van de pony. Ze kwam wat veel terug, maar ik vind dat we een onge¬≠kend goed resul¬≠taat hebben neergezet. Nogmaals, ik kan alleen maar heel trots zijn.”

De Boer wil ook nog alle mensen en instanties bedanken die het mogelijk maken dat ze haar hobby zo kan bedrijven. ,,De men¬≠sport is best duur en als alleen¬≠staande moeder ben ik echt niet rijk. Door de hulp van sponsors en een stichting is dit allemaal mogelijk.” Een speciaal woord van dank richt ze aan haar groom Chantal Westerhof. ,,Want zonder haar kom ik niet rond.”

Na Exloo start De Boer dit jaar in april in Kronenberg en later dit seizoen in Zuidwolde. Daarvoor traint ze rustig door, onder andere met de hulp van Jans Winkelman.

📝 bron: Stegen.net
📸 Bianca Douwes