Steve Guerdat Europees kampioen, Willem Greve tiende met Highway TN

Share
  • 3 september 2023 19:30

door: redactie, 3 september 2023 19:30
Milaan
stegen.net | knhs

Steve Guerdat is Europees kampioen bij de springruiters. Op het EK springen in Milaan maakte hij met Dynamix de Belheme de minste fouten. Willem Greve werd de beste Nederlander, hij werd tiende met Highway TN.

Een foutje in de tweede ronde kostte de Duitser Philipp Weishaupt (Zineday) de titel. Dankzij een springfout van de Zweed Jens Fredricson (Markan Cosmopolit) klom hij nog wel naar de tweede plaats. Ook de Fransman Julien Epaillard profiteerde met een foutloos laatste optreden en pakte met Dubai du Cedre het brons.

Steve Guerdat EK springen 2023
Steve Guerdat en Dynamix de Belheme op weg naar de Europese titel op het EK springen 2023 in Milaan.
© FEI | Liz Gregg

Greve begon met een flinke achterstand op leider Guerdat als twaalfde aan zijn laatste rondgang. Daarin ging er één balk af, maar schoof de ruiter uit Markelo nog wel naar de tiende plek.

Trots

,,Ik ben heel trots op mijn paard, dat hij zo voor mij gestreden heeft”, zei Greve over de 11-jarige Highway TN. De hengst van Team Nijhof maakte indruk bij zijn belangrijkste optreden tot nu toe. In de afsluitende ronde moest hij als eerste de ring in. Bij hindernis acht ging het mis, maar Greve was verheugd in ieder geval ook nog de finale te hebben bereikt. ,,Highway werd eigenlijk elke dag beter. Dat belooft veel goeds. Mijn paard heeft hier mooi deze extra ervaring op kunnen doen.”

Jur Vrieling kwam zondag nog wel uit in de eerste ronde van de finale, maar het lukte de ruiter uit Holwierde niet om tot de laatste omloop door te dringen. Met Long John Silver eindigde hij op de achttiende plaats. ,,Long John sprong eigenlijk heel goed, maar op de eerste dubbelsprong kwam ik te hard aangereden. Bij de afzet op de insprong voelde ik al dat ik de tweede niet meer ging redden en dat gebeurde ook”, vertelde Vrieling, die vooraf gehoopt had op een medaille. ,,Met een vijfde of zesde plek was ik ook blij geweest, maar met de achttiende plaats ben ik niet tevreden.”

Reflecterend op wat er anders had gekund zegt Vrieling: ,,Met het parcourslopen hadden we duidelijk met elkaar de beslissing genomen over zes galopsprongen naar de dubbel toe. Ik had daar een lichte twijfel over, maar dacht het komt wel goed, maar het kwam niet goed, ik had daar een zekerheidje moeten inbouwen.”

Snelste Nederlandse paard

Vrieling looft de kwaliteiten van zijn paard. ,,We hebben er hard aan gewerkt om hem wat sneller te maken en dat is hij inmiddels ook, want in de jacht en in de landenwedstrijd was hij het snelste paard van Nederland. Alleen voor dubbelsprongen moet ik echt de tijd nemen”, vertelt Vrieling die ruiterlijk toegeeft dat hij ten onrechte nog steeds bang is voor tijdfouten.

,,Als ik vandaag iets meer tijd genomen had, had ik zeker een fout kunnen voorkomen, dat was ook zo in de laatste ronde van de landenwedstrijd. Een tijdfout is altijd nog beter dan een fout. Ik moet daar zelf weer meer op gaan trainen om bij mezelf die knop om te zetten, mijn paard is inmiddels snel genoeg. Hij was in vorm en was ook nog steeds niet moe toen hij het parcours uitkwam, ik moet gewoon beter rijden”, aldus Vrieling.