Prima begin voor Jur Vrieling en Long John Silver N.O.P. op EK springen

Share
  • 30 augustus 2023 14:05

door: redactie, 30 augustus 2023 14:05
Milaan
stegen.net

Jur Vrieling zorgde woensdag voor een mooi begin van het EK springen. De ruiter uit Holwierde, die als eerste voor Nederland moest starten, zette een keurige foutloze rit neer. Vrieling eindigde uiteindelijk op plaats 13. TeamNL staat op een 12e plaats.

Vrieling (54) kwam als derde op de graspiste met zijn magnifieke schimmel Long John Silver N.O.P. De 11-jarige ruin had er duidelijk zin in en ging met speels gemak over de hindernissen.

Jur Vrieling en Long John Silver op het EK springen in Milaan.

De combinatie kwam geen moment in de problemen en liet alle hindernissen in tact. Door schuin op de voorlaatste oxer aan te rijden zetten Vrieling met 75.21 seconden ook een nette tijd neer. ,,Ik kon echt merken dat hij er lol in had. Je voelt gewoon dat hij lekker in z’n vel zit en ‘happy‘ is”, blikte Vrieling voor de TV-camera kort terug.

Maikel van der Vleuten was de tweede Nederlander voor de landenwedstrijd. De 35-jarige ruiter startte met de relatief onervaren 9-jarige O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. Van der Vleuten begon goed en snel, maar liep uiteindelijk toch twee springfouten op, beide keren op een oxer.

Willem Greve had Highway TN uitstekend aan de loop, maar de hengst leek zich te verkijken op de Longines oxer, waar hij op de achterste balk landde. Daardoor kwamen er vier seconden bij op de basistijd.

Kim Emmen, die individueel start, kreeg op dezelfde hindernis een fout met Inflame Go. Ook de laatste sprong leverde nog een balkje op. Harrie Smolders startte woensdag als laatste deelnemer voor Nederland. Hij begon mooi met Uricas v/d Kattevennen, maar na de eerste fout leek de hengst steeds meer geĂŻrriteerd te raken. Uiteindelijk gingen er drie balken naar beneden.

De eerste wedstrijd in een tabel C, waarbij een fout vier seconden extra oplevert. Winnaar is de ruiter met de snelste tijd. Zijn tijd wordt op 0 strafpunten gezet. Voor de overige combinaties wordt het tijdverschil met de winnaar omgezet in strafpunten door het tijdverschil met factor 0,5 te vermenigvuldigen (1 seconde tijdverschil is dan 0,5 strafpunten). De tijden van de teamleden worden bij elkaar opgeteld en dat vormt het eerste resultaat voor de landenwedstrijd.

Voor Duitsland begon het minder goed, nadat hun eerste teamruiter Gerrit Nieberg met Ben vier balken uit de lepels tikte. Christian Kukuk hoorde Ă©Ă©n balk vallen, maar reed wel een snelle basisronde. Philipp Weishaupt deed het als derde ruiter wel knap met Zineday.

Jens Fredricson zette in het eerste onderdeel van het EK springen de beste prestatie neer met zijn paard Markan Cosmopolit.
© FEI | Leanjo de Koster

Jens Fredricson zette in de openingswedstrijd de beste prestatie neer. De Zweed rondde het parcours in 71.98 af met zijn paard Markan Cosmopolit. Martin Fuchs volgde als tweede met Leone Jei en Philipp Weishaupt werd derde met Zineday. Op plaats vier vinden we de tweede Zwitser: Steve Guerdat met Dynamix de Belheme. Jur Vrieling werd 13e en was daarmee de beste Nederlander.

Klassement teams

In het landenklassement gaat Zweden aan de leiding met 1.51 strafpunten, gevolgd door Zwitserland met 1.92 en Duitsland met 5.31. Nederland staat voorlopig twaalfde in het klassement met in totaal 15 teams. Dat is een ronduit teleurstellend resultaat. ,,Het liep gewoon niet. We waren vandaag gewoon niet goed genoeg”, concludeert bondscoach Jos Lansink.

Voor de wedstrijd op donderdag wijzigt Lansink de startvolgorde van het team. Willem Greve rijdt dan als eerste, gevolgd door Maikel van der Vleuten, daarna Jur Vrieling en Harrie Smolders is nummer 4 van het team.