Nicolas Touzaint op weg naar tweede eindzege op Military Boekelo

Share
  • 8 oktober 2023 10:38

door: redactie, 8 oktober 2023 10:38
Boekelo
stegen.net | persbericht

De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de cross-country een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in Military Boekelo-Enschede. Zeventien jaar geleden won hij met Tatchou, dit keer hoopt hij de tienjarige ruin Diabolo Menthe (v. Scareface de Mars) naar de winst te sturen.

Olympisch kampioene Julia Krajewski uit Duitsland, die de dressuur op haar naam schreef, maakte een duikeling in de grote watercombinatie en komt niet meer in het klassement voor.

Merel Blom Military Boekelo
Merel Blom met Vesuve d’Aveyron.
© Ashley Claus

Nummer twee van het eerste onderdeel, Hallie Coon uit Australië, kreeg een flink aantal strafpunten tijdens haar terreinrit en staat nu 68ste. Voor Nicolas Touzaint komt de belangrijkste oppositie nu uit België. Lara de Liedekerke, met alle drie paarden foutloos aan de streep, is tweede op haar twaalfjarige hengst Ducati d’Arville (v.Diarado) met 26,6 strafpunt. De Duitser Felix Etzel ligt op koers voor de derde plek op de even oude hengst Polartanz (v. Konvoi).

Ongemeen spannend

De strijd om het nationaal kampioenschap blijft zondag tot het eind ongemeen spannend. Merel Blom nam met haar negenjarige vosruin Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail) de leiding met 37,9 strafpunt. Maar een enkele springfout op zondag kan voor haar het feestje bederven.

Vooralsnog zit Janneke Boonzaaijer haar met I’m Special N (v. I’m Special de Muze) het dichtst op de hielen (40,0) en bezet Adriaan Smeulders met de dertienjarige schimmelruin Ekow (v. Esteban) de derde plaats (41,2).

Maar Sanne de Jong schuift mogelijk met de elf jaar oude bruine merrie Global Faerlie Flashy (v. Primitive Fairie Tale) naar de tweede plek door, als ze na haar protest tegen het vermeend foutief passeren van een vlag de vijftien strafpunten weer in mindering mag brengen en dan op 39,9 zou komen.

Frankrijk heeft in de laatste ronde van de strijd om de FEI Nations Cup ruim de leiding met 97,8 strafpunt. België, al zeker van de eindzege, staat tweede (113,0) en de Britten derde (122,2). Nederland is zevende met 132,4 strafpunt.

Alle deelnemers veilig thuis

Na afloop van de door ruim 60.000 toeschouwers gevolgde cross kon parcoursontwerper Andrew Ditcham tevreden terugkijken. ,,Het was een dag die begon met gemengde gevoelens, omdat er zeker aan het begin vooral op het water veel fouten werden gemaakt. Wat daarvan precies daarvan de oorzaken waren, moeten we ook aan de hand van videobeelden zien te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de manier van het benaderen van de sprong, hoe ze die uitvoeren, hoe de landing in zijn werk gaat en hoe de gesteldheid van de bodem er is. Na afloop kunnen we gelukkig vaststellen dat alle deelnemers veilig zijn thuis gekomen en dat er geen paarden zijn die een serieuze blessure hebben opgelopen.”