Goud voor België en Zweden in Nations Cup CSIO Zuid­wolde in Veeningen

Share
  • 30 mei 2024 22:36

door: Fred Lubbers, 30 mei 2024 22:36
Veeningen
stegen.net | persbericht
foto’s: Hans Khoe

De tweede dag van het CSIO Zuid­wolde stond in het teken van twee Nation Cup-wed­strijden. Bij de Children werd de Nation Cup ge­wonnen door België en bij de pony­deel­nemers ging de eerste plaats naar de Zweedse equipe.

Wat was het spannend de Nations Cup voor Children (12 tot en met 14 jaar) Drie landenteams streden in de barrage om de winst en uiteindelijk bleek het team van België als beste uit de strijd te komen. Het team van Groot-Brittannië werd tweede en de derde plaats was weggelegd voor Italië. Nederland greep net naast het podium en werd vierde.

Het was een spannende strijd in de barrage van de Buning Wegenbouw Prijs, die aanvankelijk gelijk op ging. Pas in de tweede barrageronde werden de eerste fouten gemaakt. Zowel België als Italië kreeg vier strafpunten aan de broek, maar Groot-Brittannië bleef zonder fouten. Ook in de derde omloop bleven de Britten foutloos, net als de Belgen.

Jitske van den Eynde in actie voor het winnende Belgische team Children.
© Hans Khoe

De Italiaan Minucci kreeg te maken met tweemaal een weigering van zijn paard en werd daarmee uitgeschakeld. Hierdoor vielen de Italianen terug naar de derde plaats. In de beslissende vierde ronde kreeg Engeland nog vier strafpunten en bleven België en Italië zonder fouten. Door aftrek van het slechtste resultaat moest de tijd de doorslag geven en die viel uit in het voordeel van de Belgische ruiters. Zij bleven na aftrek op 0 strafpunten, de Britten eveneens en werden tweede.

Nederland vierde

Nederland moest genoegen nemen met de vierde plek. Het team met Liv Linssen, Stella Heijligers, Mayke Leusink en Joep Schaap draaide lang in de top van het klassement mee. Na de eerste ronde was het team van bondscoach Edwin Hoogenraat nog zonder springfouten, maar er was wel een tijdsoverschrijding van 1 punt door Joep Schaap.

Joep Schaap in actie in de Nations Cup voor Nederland.
© Hans Khoe

In de tweede ronde incasseerde het team vier strafpunten en dat betekende dat ze net naast het podium grepen. Stella Heijligers (Asten) en Joep Schaap (Herpen) bleven foutloos. Maar Liv Linssen (Kessel) en Mayke Leusink (Rekken) kregen te maken met een afgeworpen hindernis. Een van die resultaten kon als schrapresultaat worden genoteerd.

Pony’s

Net als bij de Nations Cup voor Children moest er ook een barrage aan te pas komen om uit eindelijk een winnaar te krijgen bij de Nation Cup voor ponyruiters. De beslissende eindstrijd werd beslecht door Engeland en Zweden en de Zweedse deelnemers kwamen als beste uit de barrage. Nederland moest genoegen nemen met de zesde plaats.

Het spande er echt om in de laatste ritten van de dag. De jeugdige ponyruiters, in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar, waren gespannen tot op het bot, maar de Zweedse ploeg had de zenuwen het best onder controle. In de barrage maakten ze geen fouten, terwijl de Engelsen tot tweemaal toe balken lieten vallen.

Zweden mocht dus op het hoogste schavot klimmen, de Engelsen werden tweede en Ierland moest genoegen nemen met de derde plek. De Nederlandse ponydeelnemers kwamen er in deze landenwedstrijd niet aan te pas. Nederland kwam in de ring met Lieselot Kooremans (Turnhout), Bethany Vos (Apeldoorn), Amy Tan (Zuiddorpe) en Jip Grootegoed (Bergen op Zoom). Zowel in de eerste ronde als in de tweede ronde vielen de balken, met als gevolg acht strafpunten in de eerste ronde en twaalf in de tweede. In beide omlopen was er ook een schrapresultaat van 12 strafpunten. Met de zesde plaats bleef Nederland Italië en België voor.


Stegen.net deelt vanaf nu ook berichten via WhatsApp. Je bent dan nog sneller op de hoogte van updates. 

‎Volg het kanaal paardennieuws op WhatsApp: klik hier

Volg ons via Telegram: https://t.me/paardennieuws