Goud en brons voor Neder­landse jeugd­ruiters op CSIO Zuid­wolde

Share
  • 1 juni 2024 11:07

door: Fred Lubbers, 1 juni 2024 11:07
Veeningen
stegen.net

De Nederlandse equipes hebben uit­stekend gepres­teerd op het CSIO Zuid­wolde. In de Nations Cup be­haalden de Young Riders goud. De Junioren ein­digden op een prima derde plaats.

Het lijkt voor de toekomst wel snor te zitten met de Nederlandse springsport, tenminste wanneer je afgaat op de Nations Cups die vrijdag in Veeningen werden verreden. De beide bondscoaches, Edwin Hoogenraat bij de Junioren en Vincent Voorn bij de Young Riders, waren vol lof over hun teams.

CSIO Zuidwolde
De Nederlandse equipe Junioren behaalde de derde plaats op het CSIO Zuidwolde.
© Fred Lubbers

Wat een ontknoping was het vrijdagavond in Veeningen bij de Nations Cup voor Young Riders om de Spruce Meadows Prijs. Tot groot enthousiasme van het talrijke publiek wist Nederland de eerste plaats te pakken. Het viertal jonge ruiters met Finn Boerekamp (Someren), Fleur Holleman (Huissen), Emma Bocken (Weert) en Mart IJland (Hengelo Ov) maakte geen grote fouten en wist het Duitse en Zweedse team achter zich te houden.

Van de Nederlanders bleef Emma Bocken in beide ronden geheel foutloos en mede dankzij haar prestatie wist Nederland de zege te grijpen. Finn Boerekamp liet twee balken in de eerste ronde vallen, maar dat resultaat mocht geschrapt worden. In de tweede ronde herstelde hij zich prima, met alleen twee strafpunten voor tijdsoverschrijding.

Emma Bocken CSIO Zuidwolde
Emma Bocken reed dubbel foutloos met Kadessa Z.
© Hans Khoe

Ook de vijf strafpunten die Mart IJland in de laatste ronde aan de broek kreeg mochten worden weggestreept. Hij had in de eerste ronde één strafpunt. Fleur Holleman kreeg in beide manches vier strafpunten. Met een totaal van veertien strafpunten mocht Nederland op de hoogste trede van het ereschavot klimmen. Duitsland liet als tweede zestien strafpunten aantekenen en Zweden werd derde met eveneens zestien strafpunten.

Voor Emma Bocken is dit het eerste jaar als Young Rider. De 19-jarige amazone was heel blij met de foutloze ritten die ze maakte met Kadessa Z. ,,Het waren hier fijne rondjes en ik heb niet zoveel last van zenuwen gehad”, lachte ze na afloop. ,,Maar ik ben ook super trots op mijn paard. Ik rijd hem al vanaf zijn vierde en hij is nu tien jaar. We voelen elkaar heel goed aan”, aldus Bocken die nu hoopt over enkele weken te worden geselecteerd voor het team dat meedoet aan de Europese kampioenschappen en ook dat ze als individuele sporter op het EK mag uitkomen.

Junioren

Bij de Nations Cup voor junioren leek Nederland ook af te stevenen op de winst. Na drie ronden ging de ploeg van coach Edwin Hoogenraat aan de leiding, maar het lukte de mannen niet die eerste positie in de laatste ronde vast te houden. Yves Willems (Koningsbosch) kwam voor één van de hindernissen met zijn paard Highway verkeerd uit, waarna het dier een balk afwierp. Daardoor kon Nederland niet de noodzakelijke drie nullen scoren. Frankrijk en Engeland staken onze landgenoten voorbij. Frankrijk won met slechts vier strafpunten over de twee ronden, Engeland incasseerde er acht, net als Nederland.

De Nederlandse junioren begonnen veelbelovend, want alle ruiters bleven in de eerste ronde zonder fouten. In de tweede ronde liet Thijmen Vos (Wierden) met Cadillac Z op de laatste hindernis een balkje vallen. De na hem komende Nederlander Nick Nanning (Dalfsen) maakte geen fout, maar Nederlands kampioen Young Riders Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) kon de nul ook niet houden. Gelukkig bleef het bij één balk.

Er rustte dus een zware last op de schouders van Yves Willems. Hij ging prima rond, maar halverwege het parcours kwam hij met Highway iets verkeerd uit en dat werd direct afgestraft met een vallende balk. Weg eerste plaats, maar Nederland greep wel een podiumplaats: de derde. Een plek overigens waar Edwin Hoogenraat tevreden mee was. ,,Ze hebben prima gereden. Dat het in de laatste rit dan even niet optimaal gaat, kan gebeuren, maar het team heeft prima gepresteerd en hier zit veel talent in”, aldus de bondscoach.


Stegen.net deelt vanaf nu ook berichten via WhatsApp. Je bent dan nog sneller op de hoogte van updates. 

‎Volg het kanaal paardennieuws op WhatsApp: klik hier

Volg ons via Telegram: https://t.me/paardennieuws