archief
contact
+31 6 53239630

Carry Huis in ’t Veld wint met hete Iceberg Grote Prijs NIC Zuidlaren

piste Prins Bernhardhoeve Zuidlaren

blokjeZuidlaren | STEGEN.NET

,,Ik sta helemaal te shaken’’, stamelde Carry Huis in ’t Veld. De amazone uit Diemen won zondagmiddag het hoofdnummer van het 46e Noordelijk Internationaal Concours (NIC) Zuidlaren. In de bijna uitverkochte Prins Bernhardhoeve boekte de verlegen amazone haar eerste Grand Prix zege met de tienjarige schimmel Ireach Iceberg. Albert Voorn maakte met de tweede plaats het Nederlandse succes compleet.

piste Prins Bernhardhoeve Zuidlaren
De piste van de PBH in Zuidlaren.

Voor de Grote Interpolis Prijs van Drenthe verschenen 36 combinaties in de piste om de strijd aan te gaan met het parcours dat door Rob Jansen was opgesteld. Emile Hendrix, vorig jaar winnaar met Finesse, gokte vooraf op ongeveer tien foutloze deelnemers, maar het werden er slechts zes. Vooral de pittige driesprong over de diagonaal van de piste en de steilsprong van licht planken aan het einde bleken scherprechters in dit vrij zware parcours.

Titelverdediger Hendrix hoorde zelf niet tot het selecte groepje van zes ruiters in de barrage. Zijn merrie RBG Finesse sprong de sterren van de hemel, maar op de uitsprong van de driesprong nam de Voltaire-dochter een balk mee. ,,Vorig jaar had ik in de eerste ronde een beetje geluk. Nu had ik brute pech. Zo gaat dat nu eenmaal’’, sprak de ruiter uit Baarlo berustend. Dinsdag reist hij af naar Berlijn, op weg naar een herkansing.

Jur Vrieling deed voor de Grote Prijs een beroep op de schimmel Labor’s VDL Indorado. De Groninger begon sterk en was erg geconcentreerd. De hengst was echter minder bij de les en maakte door zijn onoplettendheid onnodige fouten. Met 16 strafpunten werd Vrieling voorlaatste. Albert Zoer uit Echten nam met de hengst Faldo twee balken mee en werd 18e. ,,Ik heb hier lekker gereden, maar ik had wel steeds een fout. Ach, de paarden hebben hier in elk geval veel geleerd’’, concludeerde Zoer.

Tijdens de barrage kreeg het publiek waar voor de 40 gulden entree. De in België trainende Japanner Hayashi zette de vaart er gelijk goed in, maar maakte wel twee fouten. Daarna was het de beurt aan Albert Voorn. De zilveren medaillewinnaar van Sydney zette er met zijn nieuwe paard Tinello Isha de sokken goed in: foutloos in 39.02 seconden. Eric van der Vleuten, de Amerikaanse Schuyler Riley en de Braziliaanse Luciana Diniz konden het niet beter.

Heet
Als laatste deed Carry Huis in ’t Veld een geslaagde poging om Voorn te kloppen. Met de hete ruin Ireach Iceberg ging ze als een raket foutloos rond en haalde dit duo de eerste Grand Prix zege binnen. Er zat zelfs een klein Gronings tintje aan, want Iceberg stamt van de door Harm Jan Prummel uit Stadskanaal gefokte hengst Esteban. Iceberg was vorig jaar al tweede in de wereldbeker in Londen. ,,Het is geen makkelijk paard’’, aldus Huis in ’t Veld. ,,Vooral de eerste ronde maakte hij zich erg druk. Het is echt een heet paard, maar ik hou wel van een bloedpaard.’’

Ook Albert Voorn, die tweede werd en werd uitgeroepen tot beste ruiter van het concours, heeft in Tinello Isha niet het gemakkelijkste rijdier onder zijn zadel. ,,Zijn vorige ruiter Johan Philippaerts kon er niet meer mee overweg en toen ben ik gevraagd hem te rijden. Nou inderdaad, makkelijk is hij niet.’’ Ook Lando, waarmee Voorn zilver haalde in Sydney, was zo’n probleempaard, maar Voorn kreeg het rijdier in het gareel. ,,Maar dat was een makkie vergeleken met Isha’’, aldus de ruiter uit Someren.

De lichte tour finale werd een prooi voor Yves Houtackers uit Weert met de super springende KWPN-dekhengst Gentleman (v. Boreas). In dit parcours direct op tijd bleef de Limburgse combinatie Peter Geerink uit Gelselaar met Goldy (v. Quidam de Revel) voor. De Amerikaanse Molly Ashe pakte de derde plaats. De Frans gefokte Folle de Lui ging op spectaculaire wijze over de hindernissen en was misschien wel het grootste talent dat er de afgelopen dagen in Zuidlaren heeft rondgelopen. Rob Ehrens pakte de vierde plaats met Balaboeska (v. Germus R).
Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share