Hoorn wint in Zuidlaren haar eerste Grote Prijs

Share
  • 4 november 2001 19:54

door: Steven Stegen, 4 november 2001 19:54

ZUIDLAREN | STEGEN.NET
,,Weer een meisje”, glunderde voorzitter Willem Roelfsema van het Nic Zuidlaren. Met dat ‘meisje’ bedoelde hij Angelique Hoorn uit Wanneperveen. De 26-jarige Nederlands kampioene won zondagmiddag na een prachtige finale de Grote Prijs van het 47e concours hippique. Hoorn is daarmee de opvolgster van Carry Huis in ‘t Veld, die vorig jaar zegevierde, maar nu geen potten kon breken. Hoorn verdiende met haar zege op Hascal een fonkelnieuwe Audi.

Van de 33 gestarte combinaties kwamen er elf terug voor de barrage. Gezien de zwaarte van het parcours dat Rob Jansen had opgesteld een royaal aantal. ,,Het is een pittig parcours”, stelde Albert Voorn, nadat hij het traject te voet had verkend.

Dat bleek wel, want de winnaar van het olympische zilver wist de barrage net niet te bereiken. Voorn liet met Tinello Colorado één springfout noteren. Hij begon niet echt lekker aan de wedstrijd, want zijn paard vertikte het om de piste te betreden. Voorn loste dat handig op door hollend naast zijn paard de arena te betreden. Met Wout Jan van der Schans werd ook een tweede topper uitgeschakeld. Zijn schimmelhengst Corland, de smaakmaker van het EK in Arnhem, was één keer niet bij de les.

Voor Jur Vrieling was het ook al over en uit in de eerste omloop. De ruiter uit Holwierde moest met de zwarte hengst VDL Atlantic twee fouten incasseren. Al met al zette Vrieling in Zuidlaren een magere prestatie neer.

Dat kon niet worden gezegd van Marc Houtzager. De ruiter uit Rouveen won zaterdagavond op fantastische wijze de belangrijke kwalificatierubriek met Jacomar, door als laatste ruiter in de barrage toe te slaan. In de Grote Prijs kon Houtzager dit huzarenstukje niet herhalen. Op de witte oxer viel de enige balk. ,,Dat is natuurlijk balen, maar ik heb zaterdagavond in elk geval goed geboerd. Als je zo hard rijdt, dan werkt dat een dag later altijd nog wat na”, aldus de geboren Hoogevener.

Uitverkocht
Een uitverkochte Prins Bernhard Hoeve (8000 toeschouwers) genoot van een hele mooie barrage, waarin op het scherpst van de snede werd gereden. Het parcours kende een aantal scherpe wendingen. Angelique Hoorn reed met Hascal als vierde. Gedragen door het meelevende publiek zette ze de concurrentie op ruim een seconde achterstand.

Haar prestatie werd niet meer verbeterd. Hascal liet zien veel verstand van springen te hebben. De ruin dacht echt met zijn amazone mee en zette schijnbaar uit zichzelf al de juiste wending in. Hoorn werd bijna verrast en kon zich nog net in het zadel handhaven. Daarna begon voor haar het lange wachten. ,,Dat was eigenlijk erger dan de rit zelf”, aldus Hoorn, die de Zwitser Pius Schwizer (tweede) en de Nederlander Wim Schröder (derde) achter zich wist te houden.

Het was voor Angelique Hoorn de eerste overwinning in een Grote Prijs. En dan nog wel zo dicht bij huis. De blijdschap was groot bij de anders zo nuchtere amazone. Zaterdagavond stond het gezicht nog heel anders, toen haar tweede paard Jarville er helemaal niets van bakte. En dat is nu juist het paard dat Hascal, het vlaggeschip van de stal, moet gaan opvolgen en vervangen. Hoorn gelooft daar heilig in. ,,Dat het zaterdagavond niet goed ging heeft denk ik een reden. Ik ben bang dat Jarville een blessure heeft opgelopen. Maar gelukkig is daar altijd weer Hascal. Met hem heb ik een bijzondere band. Het is zeker dat ik hem nooit zal verkopen.”