Meer kansen voor jonge ruiters op NIC Zuidlaren

Meer kansen voor jonge ruiters op NIC Zuidlaren

28 oktober 2001 12:57 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

Het Noordelijk Internationaal Concours Hippique (NIC) werkt voor de 47e editie – van 31 oktober tot en met 4 november – met een nieuw wedstrijdsysteem. Dat maakte de nieuwe Belgische wedstrijdleider Peter Bollen dinsdag bekend.

In het systeem wordt, in navolging van andere belangrijke evenementen, gewerkt met een kleine A-groep en een grotere B-groep. Vanuit de B-groep kunnen ruiters zich voor de hoog gedoteerde rubrieken, waaronder de Grote Prijs van Drenthe, kwalificeren. De A-ruiters zijn zeker van plaatsing.

piste Prins Bernhardhoeve ZuidlarenBelangrijkste pluspunt van de maatregel is, dat nu meer internationale ruiters kunnen worden toegelaten tot het concours in de Prins Bernhard Hoeve. Een ander voordeel is een betere doorstroming. De organisatie denkt zo`n 30 procent van de ruiters uit de B-groep te kunnen laten doorstromen naar de A-selectie, die op zondagmiddag in de Grote Prijs zal strijden om de auto van Duitse makelij. Vorig jaar won Carry Huis in `t Veld de slotrubriek. Dit jaar doet de amazone uit Diemen een poging dat succes te evenaren, maar ze moet het daarbij stellen zonder de schimmel Iceberg, die inmiddels is verkocht aan de Belg Marc van Dijk. Tijdens het zware CHIO van Aken raakte het paard overigens geblesseerd en volgde een operatie. In Zuidlaren maakt de eigenzinnige schimmel zijn rentree.

Met het aantrekken van de nieuwe wedstrijdleider Peter Bollen lijkt het NIC een grote vis te hebben binnen gehaald. De uit Mechelen afkomstige showdirector is ook verantwoordelijk voor de programma`s van de concoursen in Maastricht, Mechelen, Eindhoven en Monaco. Het contract dat Zuidlaren had met de vorige wedstrijdleider Henk Jan Drabbe liep volgens NIC-voorzitter Willem Roelfsema af.

Bollen ziet de 47e editie als proefjaar. ,,Ik wil tijdens mijn eerste evenement hier in Zuidlaren niet direct alles op z`n kop zetten. Ik wil eerst eens kijken hoe het loopt. Na de evaluatie kijken we verder.”
Bollen is overigens niet van plan om het karakter van Zuidlaren aan te passen. ,,Het NIC is een evenement waar de sport voorop staat. Daar komen de mensen voor. Zuidlaren moet geen Maastricht worden, waar mensen heen gaan om bekeken te worden.” Hoe dan ook, feit is wel dat de VIP-boxen dit jaar royaler en luxer van opzet zullen worden. ‘t Zal niet ten koste gaan van het aantal zitplaatsen voor het `gewone volk`, zo belooft Bollen.

De organisatie toonde zich tevreden met het deelnemersveld, hoewel Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam ontbreekt, om maar eens iemand te noemen. In Leeuwarden startte de Tukker afgelopen weekend wel. ,,Wij geven in Zuidlaren nu eenmaal geen startpremies”, merkte Bollen fijntjes op. De Belg Ludo Philippaerts, momenteel de nummer twee op de wereldranglijst, komt overigens wel naar het Drentse Brinkdorp, evenals Markus Beerbaum, John Whitaker, Albert Voorn en Candice King, afgelopen zaterdagavond de verrassende winnares in Leeuwarden. Uit de regio zijn Angelique Hoorn en Jur Vrieling in de A-groep ingedeeld. Albert Zoer moet het doen met een plaatsje in groep B. ,,Dat betekent dat het voor mij lastig gaat worden”, aldus de ruiter uit Echten. In totaal is 220.000 gulden beschikbaar als prijzengeld. NIC Zuidlaren kent een begroting van 1,2 miljoen gulden.