archief
contact
+31 6 53239630

Springruiter Jos Lansink wordt Belg

🔴 LANAKEN Jos Lansink heeft besloten de Belgische nationaliteit aan te vragen. De 39-jarige ruiter is tot deze stap gekomen omdat zijn baas Leon Melchior van Stal Zangersheide uit het Belgische grensplaatsje Lanaken onlangs zijn paarden in België heeft laten registreren. Aan de Olympische Spelen mogen alleen combinaties meedoen waarvan het paard en de berijder dezelfde nationaliteit hebben.

🔴 Lanaken
Jos Lansink heeft besloten de Belgische nationaliteit aan te vragen. De 39-jarige ruiter is tot deze stap gekomen omdat zijn baas Leon Melchior van Stal Zangersheide uit het Belgische grensplaatsje Lanaken onlangs zijn paarden in België heeft laten registreren. Aan de Olympische Spelen mogen alleen combinaties meedoen waarvan het paard en de berijder dezelfde nationaliteit hebben. 

,,Ik wil graag over vier jaar meedoen aan de Spelen in Athene”, aldus Lansink, die oorspronkelijk uit Weerselo in Twente komt. ,,Ik heb er een paar weken over nagedacht omdat het toch niet zo simpel is om van nationaliteit te veranderen. Onlangs heb ik mijnheer Melchior mijn besluit kenbaar gemaakt. Mijn contract is verlengd en ik blijft zeker nog jaren voor Stal Zangersheide rijden. Bovendien woon ik al een paar jaar in Lanaken.” 

Lansink reed zaterdagavond tijdens het concours hippique in de Neckarhal van Mechelen nog als Nederlander de kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker. ,,Daarna ga ik met vakantie. Als ik terug kom hoop ik als Belgische ruiter verder te kunnen gaan. De Olympische Spelen zijn voor mij heel belangrijk en als ik bij dezelfde baas wil blijven moet ik Belg worden. Een andere keus is er niet. Bij ons op de stal werkt een aantal Belgen en ik heb van hen al de tekst van het volkslied gekregen om te oefenen.” 

Lansink, die acht keer nationaal kampioen werd, waarvan zesmaal achtereen in de periode 1990 tot en met 1995, heeft als Nederlander tal van successen behaald in de springsport. Hij nam aan de laatste vier Olympische Spelen deel waarvan die in 1992 te Barcelona een gouden medaille met het team opleverde. Piet Raymakers greep toen individueel zilver met Ratina Z, een paard van Melchior. Lansink veroverde met de Nederlandse equipe de Europese titel in 1991 en won de finale om de wereldbeker met het paard Libero H in 1994 tijdens Indoor Brabant in Den Bosch. Hij reed jaren voor ex-bondscoach Hans Horn in Oud-Ootmarsum, maar verkaste in 1996 naar Stal Zangersheide. 

Lansink is niet de eerste Nederlandse ruiter, die van nationaliteit verandert. De Fries Franke Sloothaak ging hem voor. Die werd in 1979 Duitser. In de hippische sport zijn meer van dit soort voorbeelden te vinden. Zo werd de vermaarde Duitser Hugo Simon getransformeerd tot Oostenrijker en ruilde Peter Charles zijn Engelse paspoort in voor een Iers persoonsbewijs. In de schaatssport stapte Bart Veldkamp enkele jaren geleden over van het Nederlandse naar het Belgische staatsburgerschap. 

Melchior besloot zijn paarden in België te laten registreren omdat hij van mening is genoeg gedaan te hebben voor de ontwikkeling van de Nederlandse springsport. Al in 1977 behaalde Johan Heins de Europese titel met een paard van Zangersheide, Seven Valleys Z.

,,Onze springstal staat op Belgisch grondgebied. Ons studbook is in België gevestigd en Belgische ruiters rijden onze jonge paarden. Dan is het toch logisch dat we de paarden voortaan met Belgische licenties laten rijden? Het zou mooi zijn als België over vier jaar met een olympische medaille kan zwaaien. Daar wil ik mijn steentje best aan bijdragen.”

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel