archief
contact
+31 6 53239630

KNHS trekt Jos Lansink aan als nieuwe bonds­coach springruiters

ūüďĆ ERMELO ‚ÄĒ Vanaf 1 janu¬≠ari 2022 is Jos Lansink de nieuwe bonds¬≠coach van de spring¬≠rui¬≠ters van TeamNL. De gebo¬≠ren Twent wordt daar¬≠mee de opvol¬≠ger van Rob Ehrens, zo meldt de KNHS. 
Springruiter Jos Lansink

Lansink kan bogen op een uiterst indruk­wek­kende staat van dienst als rui­ter en coach en staat in hoog aan­zien in de wereld van de inter­na­ti­o­nale springsport.

Jos Lansink (1961) is nog steeds volop actief in de spring¬≠sport, waar¬≠bij hij kan terug¬≠kij¬≠ken op een uiterst suc¬≠ces¬≠volle top¬≠sport car¬≠ri¬≠√®re. De mooi¬≠ste medaille in zijn prij¬≠zen¬≠kast is het Olympische goud dat hij in 1992 met het team won in Barcelona. Naast Lansink bestond dit gou¬≠den team uit Piet Raijmakers en Jan Tops.

Jos Lansink rijdt de huizenhoog springende hengst Bacardi VDL naar de tweede plaats bij de 7-jarigen. ©Henry Kip
Jos Lansink met de hui­zen­hoog sprin­gende hengst Bacardi VDL.
ūüďł Henry Kip

Jos Lansink ver¬≠telt enthou¬≠si¬≠ast over zijn nieuwe uit¬≠da¬≠ging: ‚ÄěIk kijk er enorm naar uit om met de Nederlandse rui¬≠ters en betrok¬≠ke¬≠nen te mogen samen¬≠wer¬≠ken. Nederland heeft zeer goede rui¬≠ters en ik vind het gewel¬≠dig om dit voor de Nederlandse paar¬≠den¬≠sport te kun¬≠nen gaan doen. Ik ben graag en veel op de grote inter¬≠na¬≠ti¬≠o¬≠nale con¬≠cour¬≠sen en dit is een prach¬≠tige func¬≠tie waar ik heel veel zin in heb en kijk er met ver¬≠trou¬≠wen naar uit. Ik heb dan mis¬≠schien de Belgische nati¬≠o¬≠na¬≠li¬≠teit, maar ik blijf in mijn hart toch altijd een Nederlander en draag graag bij aan de suc¬≠ces¬≠sen van de Nederlandse springsport.‚Äú

De inter¬≠na¬≠ti¬≠o¬≠nale suc¬≠ces¬≠sen van Jos Lansink begon¬≠nen in 1988 met onder meer een over¬≠win¬≠ning in de Grote Prijs van Rotterdam en een plaats in het Nederlandse team dat van start ging op de Olympische Spelen in Seoul. Bij dat Olympische debuut ein¬≠digde Lansink als zevende met zijn paard Felix en als vijfde met het team.

Felix en Egano

Bij het EK in Rotterdam 1989 (paard Felix) en het EK in La Baule 1991 (paard Egano) won Lansink Brons. In LaBaule won hij met het team boven¬≠dien zijn eer¬≠ste inter¬≠na¬≠ti¬≠o¬≠nale gou¬≠den medaille. Een andere memo¬≠ra¬≠bele over¬≠win¬≠ning boekte Lansink in 1994 toen hij met de hengst Libero H de wereld¬≠be¬≠ker¬≠fi¬≠nale in ‚Äôs‚ÄĎHertogenbosch op zijn naam schreef.

Eind jaren ’90 van de vorige eeuw ging Jos Lansink aan het werk op de Belgische beroemde stoe­te­rij Zangersheide en in 2001 nam hij ook de Belgische nati­o­na­li­teit aan. Als Belg zette hij zijn suc­ces­sen voort en werd in 2006 in Aken wereld­kam­pi­oen met de impo­ne­rende schim­mel Cumano.

In totaal kwam Lansink aan de start op zeven ach¬≠ter¬≠een¬≠vol¬≠gende Olympische Spelen. In 2018 reed hij zijn laat¬≠ste inter¬≠na¬≠ti¬≠o¬≠nale wed¬≠strijd. Gedurende zijn indruk¬≠wek¬≠kende car¬≠ri¬≠√®re werd Jos Lansink zeven maal Nederlands kam¬≠pi¬≠oen en schreef hij een¬≠maal de Belgische titel op zijn naam.

In Belgi√ę runt Lansink tegen¬≠woor¬≠dig zijn sport- en trai¬≠nings¬≠stal. Tot voor kort was Nederlandse top¬≠rui¬≠ter Frank Schuttert √©√©n van de suc¬≠ces¬≠volle stal¬≠rui¬≠ters bij Lansink.

KNHS-direc¬≠teur trots

‚ÄěIk ben er onge¬≠lo¬≠fe¬≠lijk trots op dat Jos Lansink onze nieuwe bonds¬≠coach wordt‚ÄĚ, ver¬≠telt KNHS Technisch direc¬≠teur Iris Boelhouwer. ‚ÄěHij heeft een enorme staat van dienst en hij gaat zijn erva¬≠ring en ken¬≠nis als rui¬≠ter √©n coach inzet¬≠ten voor de Nederlandse spring¬≠sport. Ik kijk er erg naar uit om met hem te gaan samen¬≠wer¬≠ken en zeker na de gesprek¬≠ken met de rui¬≠ters heb ik er alle ver¬≠trou¬≠wen in dat Jos een belang¬≠rijke bij¬≠drage gaat leve¬≠ren op weg naar de Olympische Spelen van Parijs.‚ÄĚ


gerelateerde berichten
Total
28
Share