Jos  Lansink leidt nieuwe landgenoten naar zege in Aken

Jos Lansink leidt nieuwe landgenoten naar zege in Aken

16 juni 2001 19:38 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Aken | STEGEN.NET | GPD

Voor de derde keer won Jos Lansink vrijdag de landenwedstrijd van het CHIO van Aken. Eén speciaal tintje kleefde aan de als altijd bijzondere overwinning. Voor het eerst stond hij als Belg op het hoogste podium van wat de liefhebbers wel het Wimbledon van de paardensport noemen.

Met zijn nieuwe vrienden (Le Jeune, Van Dijck, Philippaerts) troefde de geboren Twent ondere andere zijn voormalige landgenoten af. Nederland werd vierde, hoewel het aantal fouten niet hoger was dan bij Duitsland (2) en Italië (3).

In dergelijke gevallen beslist de tijd van de tweede manche. Daarin was bondscoach Romps formatie enkele seconden trager dan de concurrentie. Het resultaat viel desondanks niet tegen. Met het oog op de naderende Europese titelstrijd, tegen het eind van de maand op Papendal, kon Romp verheugd zijn over vooral het optreden van Wim Schröder, één van drie op hoog niveau springende broers. Met Eurocommerce Monaco maakte hij in beide rondgangen één foutje. Dat betekent ongetwijfeld dat hij wordt toegevoegd aan de EK-équipe, waarin Dubbeldam en Tops al een plaatsje hebben.

Schröder wilde zelf zover niet gaan. ,,Maar dat ik zeer tevreden ben mag duidelijk zijn. Aken is een zeer aparte wedstrijd. Een zeer groot terrein en veel toeschouwers. Zelf moest ik er aan wennen, mijn paard ook. De eerste dag had ik bijvoorbeeld drie tijdfouten, terwijl ik voor m’n gevoel zeer snel reed. Een kwestie van ervaring.” Tops presteerde, met Roofs, opnieuw goed met slechts één springfout. De Olympische kampioenen Dubbeldam/De Sjiem kwamen tot eenzelfde prestatie.

Routinier Hendrix had als enige een ,,nul”, in de eerste manche, maar strandde vervolgens op twaalf strafpunten in de tweede, het slechtste (Nederlandse) resultaat. Een ietwat betere prestatie leverden ook Hendrix en Finesse, beiden al enigszins op leeftijd en verzekerd van een ticket naar Papendal. Nu is het nog niet zover. ,,Vandaag zijn geen ruiters afgevallen, er zijn er bijgekomen”, zei Romp, daarmee doelend op onder andere Schröder. Definitieve beslissingen neemt hij pas maandag.

Ook Voorn, na de verkoop van Lando sneller dan verwacht terug op niveau, is kandidaat. Hendrix en Voorn kan ook, aangezien Nederland op het EK vijf startplaatsen heeft.

België profileerde zich als kandidaat voor goud in de landenwedstrijd in Arnhem. Gezien de opmars van de laatste maanden kwam dat niet geheel onverwacht. De formatie heeft bovendien de zekerheid tot en met de Olympische Spelen van Athene in 2004 over de huidige lichting toppaarden te kunnen blijven beschikken.

De eigenaren, onder wie Leon Melchior van Stal Zangerheide, hebben dat toegezegd. Lansink rijdt tegenwoordig voor de befaamde stoeterij uit Lanaken. Dat hij in Aken deel uitmaakte van de winnende ploeg was wel verrassend. Enkele weken geleden overleed zijn beste paard Caretano Z, terwijl twee andere troeven in Aken geblesseerd langs de kant stonden. Hij reed nu met Caridor Z, waarover hij pas sinds een week of zes de beschikking heeft.

Deel dit bericht