Belgische springruiters stunten met overwinning in Aken, Oranje derde

Belgische springruiters stunten met overwinning in Aken, Oranje derde

18 juli 2014 11:45 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

blokjeAKEN | STEGEN.NET | KNHS | HLN
Het Oranje kwartet heeft op donderdagavond in de landenwedstrijd van het CHIO Aken goed stand gehouden. De Nederlandse springruiters werden derde. België won verrassend en de Amerikanen werden tweede.

Na de eerste manche stond het Nederlandse team met één strafpunt achter Duitsland en België op de derde plaats. In de tweede manche wist België de eerste en Nederland die derde plek vast te houden. Duitsland viel terug naar de vierde plaats, terwijl de USA opklom naar plek twee.

In de eerste manche waren het voor Nederland Gerco Schröder met Glock’s London NOP en Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN die foutloos wisten te blijven. Maikel van der Vleuten liep met VDL Groep Verdi TN NOP tegen één strafpunt aan voor het overschrijden van de tijd. Die overschrijding was slechts 0.06 seconde.

Rabo Talent van het Jaar Frank Schuttert uit Ommen liep met Winchester HS tegen een klein, maar wel tellend foutje aan op de sloot. In de tweede manche had parcoursbouwer Frank Rothenberger een paar hindernissen verzwaard. In de eerste ronde beleven elf combinaties foutloos en in de tweede omloop waren dat er negen. Onder dit negental Frank Schuttert met de altijd spectaculair springende Winchester HS. Ook Schröder leek foutloos te blijven, maar door een eveneens kleine overschrijding van die tijd telde dat ook voor een standpunt. Dubbeldam en Van der Vleuten liepen beide in de tweede ronde tegen twee springfouten aan.

Frank Schuttert had een verklaring voor de fout op de sloot. ,,Winchester maakte tussen de hindernis voor het water en de sloot één van zijn bokkensprongetjes, waardoor ik daar net niet mooi bij kwam. Hij raakte het lint net. In de tweede manche lukte het wel om goed bij de sloot te komen en toen had hij er ook geen enkel probleem mee.”

De ruiter die nog steeds Young Rider is had genoten van zijn optreden. ,,Het is toch fantastisch om voor een met 50.000 mensen gevulde tribunes te mogen rijden en dan zo te presteren”, aldus Frank, die een dag eerder al met Winchester als vijfde eindigde in de Grote Prijs van Europa. ,,Winchester krijgt nu twee dagen rust en hopelijk kan ik Aken afsluiten met schitterende ritten in de Grote Prijs op zondag, wanneer het wederom een uitverkocht huis is.”

Bondscoach Rob Ehrens was uiteindelijk blij met de derde plek. ,,In de eerste manche hebben we sterk gereden. In de tweede manche iets minder. Toch ben ik tevreden met deze derde plek”, aldus Ehrens, die Frank Schuttert de complimenten maakte voor zijn sterke debuut in Aken.

Stunt

De Belgen spraken van een geweldige stunt na hun zege in Aken. Gregory Wathelet (Conrad De Hus) was de enige Belg die twee keer foutloos bleef. Met zijn tweede foutloze ronde bezorgde hij België de zege. ,,Een overwinning van het collectief, van een jonge groep ruiters met een geweldige mentaliteit en heel veel talent. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan deze zege. Zelf ben ik ook tevreden over mijn prestatie en die van Conrad. Na het vertrek van Sea Coast Forlap doe ik verder met Conrad De Hus. Verrast heeft hij me niet want het is een paard met talent maar dat hij zo snel op dit niveau zou presteren had ik niet verwacht.”