Zwarte parel Totilas is een fenomeen

Share
  • 7 juni 2009 17:48

door: redactie, 7 juni 2009 17:48

DE STEEG – Edward Gal heeft tijdens het NK dressuur een einde gemaakt aan een unieke reeks. Sinds 1990 werd Anky van Grunsven elk jaar kampioen. Maar de Brabantse amazone moest nu haar meerdere erkennen in de 39-jarige Gal, die schitterde met de zwarte parel Moorlands Totilas.

Edward Gal was al eens eerder Nederlands kampioen, namelijk in 2004 met Lingh. Maar deze keer was het verschil wel heel erg groot. De ruiter uit Harskamp won alle drie de onderdelen en kwam daarmee op een totaal van 244,181. Anky van Grunsven eindigde met IPS Salinero op 233,904.

Als de ontwikkeling van Totilas, gekomen van de fokkers Jan en Anna Schuil uit het Friese Broeksterwoude, zich doorzet liggen de grote titels nu voor Gal in het verschiet. ,,Misschien is dit wel het beste paard dat ik ooit heb gezien”, verklaarde deze. De ruiter heeft ook nog een achtjarige zus van de topper in spé op stal. ,,Ja, die kan ook wel wat.”

,,Totilas kan gewoon alles”, aldus Gal, in 2006 op het WK van Aken (met Lingh) goed voor zilver met de equipe. ,,Zoiets heb ik mijn hele leven als ruiter nog nooit gevoeld. Nu maakt hij nog wel fouten, maar dat heeft met onervarenheid te maken. Bovendien is het dier in de kop ook heel goed. Altijd nuchter en ontspannen. Ik hoef niet keihard te werken om het optimale er uit te halen.”

Fenomeen

Al drie jaar lang rijdt Gal op Totilas. Na drie maanden had hij door met een fenomeen te maken te hebben. De ruiter heeft de toezegging van eigenaar Cees Visser dat het paard niet wordt verkocht. Haast om door te breken zegt Gal niet te hebben. ,,Voorlopig kiezen we zorgvuldig onze momenten. Misschien dat de Europese titelstrijd in augustus in Windsor Castle in de planning past.”

Anky van Grunsven werd tweede met Salinero, die ze pas voor de tweede keer sinds het goud van Hongkong in de afgelopen zomer inzette. Optimaal is de combinatie nog niet. De amazone gaf wel aan steeds meer moeite te hebben met de motivatie, na vijftien jaar topsport. ,,Vooral de eerste dag hier was ik niet geconcentreerd.”

Ongetwijfeld gaat Van Grunsven Salinero zorgvuldig ,,brengen” richting het EK. Met de opvallende terugkeer van Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise (brons) na lang blessureleed aan de top krijgt de equipe daarmee vorm. Nummer vier zou Adelinde Cornelissen kunnen zijn, de kampioene van 2008 die haar Parzival sinds kort weer in training heeft.

NHP | ANP

Kür, laatste onderdeel:
1. Gal/Moorlands Totilas 86,70
2. Van Grunsven/IPS Salinero 84,00
3. Schellekens-Bartels/Hunter Douglas Sunrise 80,85
4. Minderhoud/Exquis Nadine 76,80
5. Haazen/Nartan, 72,80
6. Van Baalen/BMC O’Jay DVB 70,45.

Eindstand:
1. Gal 244,181
2. Van Grunsven 233,904
3. Schellekens-Bartels 229,982
4. Minderhoud 220,879
5. Van Baalen 210,123
6. Haazen 209,042