archief
contact
+31 6 53239630

Laatste Levade heeft Drents tintje

ERMELO
Drenthe kwam op de laatste Levade, het nationale kampioenschap van de basisorganisatie KNF, uitstekend voor de dag. In het ZZ-springen haalde Harrie Smolders van de rijvereniging Meppel de titel binnen, terwijl de ruiter van Stal Heins in de klasse Z de reservetitel in de wacht sleepte. In de zwaarste dressuurklasse klom Loes Corsel uit Coevorden dankzij een uitstekende slotdag op naar de eerste plaats. Truusje Smeding uit Vries eindigde als tweede.

Met de op handen zijnde fusie in paardensportland per 1 januari was het de laatste Levade. Het werd een evenement met een sterk Drents tintje. Bij het ZZ-springen wisten vijf Drentse combinaties tot de laatste 15 door te dringen. Harrie Smolders uit De Schiphorst ging na drie parcoursen aan de leiding met Liverpool en hij kon zich in het laatste rondje geen fout veroorloven. De druk was dus groot voor Smolders. ,,Ik kan er goed mee omgaan”, reageerde de 21-jarige ruiter nuchter. ,,Onder druk ben ik op m’n best.” En dat bleek ook, want de geboren Brabander kwam met Liverpool geen moment in problemen. Na de Drentse titel voegde Smolders daarmee de KNF-titel toe aan zijn erelijst.

Weite Oldenziel uit Gieten had ook zicht op een hoge klassering, maar in de laatste omloop verraste zijn paard Ofichem’s Kameraad hem zeer onverwacht op een fikse weigering. Oldenziel besloot het niet opnieuw te proberen en verliet de piste, die ondanks de regen in redelijke conditie bleef. Ook Michiel Brusse uit Wapserveen zat het in de laatste omloop niet mee. Zijn hengst Let’s Go (v. Voltaire) deed zijn naam geen eer aan en weigerde twee keer. Routinier Jan Dolfing uit Vries maakte in het slotparcours een foutje met Jaroeska, maar eindigde in het klassement toch nog fraai als vijfde. Gronings kampioen Jan Burema nam met Paultjes Poker de zevende plaats in.

In de klasse Z deed Harrie Smolders ook van zich spreken. Dankzij een foutloze rit op Sao Paulo klom hij op van de derde naar de tweede plaats. Eddie Brinkman uit Twello bleek net even sterker. Henk Hidding uit Emmen werd zesde. In de klasse M was Margrieta van de Tuin van de rijvereniging Noordenveld uit Vries de beste noordelijke deelnemer. Ze werd met Nottingham negende. In de klasse L werd Mariska Haveman uit Dwingeloo tweede met Oscar.
Loes Corsel behaalde met haar paard Medaillon de titel in de Z2-dressuur. De Drentse kampioene uit Coevorden begon vrijdag teleurstellend. ,,Dat was m’n eigen schuld. Ik was zelf niet scherp genoeg en reed zelfs een keer de verkeerde kant op. Gelukkig heb ik me voor de laatste dag juist extra op kunnen laden.”

Corsel nam zaterdag in de gewone proef prima revanche. Met een score van 69.10% maakte ze haar achterstand ruimschoots goed. In de kür op muziek, het derde onderdeel, was Truusje Smeding uit Vries met Kenton duidelijk beter, maar in het klassement bleef Loes Corsel aan kop en eindigde Smeding als tweede.

In de Z1 behaalde Christa Laarakkers uit Winschoten de reservetitel met Most Wanted. Ze eindigde op een totaal van 131.00. De titel ging naar de Zeeuwse ruiter Laurens van Lieren met Ollright. In de M1 werd Corrie Rave uit Nieuwe Pekela derde met Ohboy. Suzan ten Heuvel uit Pesse werd vijfde. In de M2 nestelde Mirjam Drenth uit Delfzijl zich met Mastergold op de tweede plaats. Bij de kampioenschappen voor verenigingen nam De Hondsrug uit Bronneger de tweede plaats in.
[Stegen.net ARCHIEF 2001]

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share