Importdrenthen heersen op kampioenschap

Share
  • 12 augustus 2001 11:48

door: redactie, 12 augustus 2001 11:48

EMMEN
De Drentse kampioenschappen werden dit jaar bij het springen gedomineerd door ‘importdrenten’. De uit Brabant afkomstige Harrie Smolders eiste de titel op in het ZZ-springen en de uit Gelderland afkomstige Michiel Brusse was in de klasse Z de beste. In beide klassen bood Weite Oldenziel uit Gieten lange tijd goed partij, maar in de laatste omloop wilde er echt niets meer lukken bij Oldenziel, die een flinke buiteling in het klassement maakte. Loes Corsel legde beslag op de belangrijkste dressuurtitel.

De titelstrijd werd afgewerkt bij de Esdalruiters, die een prima evenement wisten neer te zetten en over uitstekende terreinen beschikken. Minpunt was dat de uitslagverwerking duidelijk te lang op zich liet wachten. Op vrijdag werd er flink gemopperd op de wijze van jureren van mevrouw Lindenhovius, die blijkbaar haar goede bril niet op had. Maar voor het overige was er niets dan lof voor de kampioenschappen in Emmen. ,,Het is de bedoeling dat we hier zeker nog twee jaar blijven”, aldus voorzitter Jan Arends van de Drentse Bond. Maar niemand weet nog hoe het volgend jaar precies zal verlopen, omdat er per 1 januari een nieuwe landelijke paardensportbond ontstaat. Die moet een einde maken aan de versnippering zoals die nu bestaat. Drenthe heeft al aangegeven een zelfstandige regio te willen vormen binnen die bond.

Gezien de kwaliteit en kwantiteit in Drenthe is dat een keuze die goed te verdedigen valt. Drenthe doet al jaren lang landelijk prima mee. In de laatste parcoursen werden er wel veel fouten gemaakt. ,,De paarden zijn moe”, concludeerde ZZ-kampioen Harrie Smolders. ,,Ze hebben in twee dagen vier parcoursen gesprongen. Dan is het frisse er af.”

Smolders komt uit Lage Mierde, maar werkt al ruim twee jaar bij de stal van oud-bondscoach Johan Heins. Ze vormen, zo bleek al vaker, een prima team. ,,We weten heel goed wat we aan elkaar hebben. Ik leer er nog elke dag”, aldus Smolders, die met Liverpool het kampioenslint in de ZZ veroverde.

Zijn grootste concurrent was Weite Oldenziel, die in het tussenklassement eerste en tweede stond, maar met beide paarden drie balken naar beneden kegelde. Ook in de klasse Z verspeelde de ruiter uit Gieten zijn voorsprong. En dat deed pijn. ,,Vanmorgen liepen alle paarden nog foutloos. En nu dit. Onbegrijpelijk”, jammerde Oldenziel, die nauwelijks de moed kon opbrengen zich nog voor de prijsuitreiking te melden. Broer Job Oldenziel werkte zich in het laatste parcours juist flink op. Dankzij een foutloos laatste rondje met Ofichem’s Larco werd hij nok derde. Jan Dolfing presteerde ook goed, maar hij kon de twee springfouten van vrijdag met Jaroeska onmogelijk nog goed maken.

Michiel Brusse uit Wapserveen presteerde uitstekend. Hij werd reservekampioen in de ZZ met Let’s Go en behaalde in de klasse Z de titel met Meta Utopia. Bovendien stuurde hij New Delhi naar de derde plaats. Beide paarden stammen van de hengst Emilion en zijn volle zusters.

Dressuur

In de Z2-dressuur nam Loes Corsel revanche voor het feit dat ze afgelopen winter het hoofd moest buigen voor haar leerling Truusje Smeding. De amazone uit Coevorden was nu duidelijk de beste met haar paard Medaillon (v. Amulet), die swingend en met veel afdruk door de baan ging en geen fouten maakte. Corsel scoorde ruim drie procent hoger dan Smeding, die met haar paard Kenton (v. Ferro) te gretig was en veel spanningsfoutjes in de proeven had. Corsel was erg content. ,,Afgelopen winter had Medaillon problemen met de aanleuning. Dat leidde tot een onrustig beeld, maar nu ben ik echt zeer tevreden.” In de Z1 zegevierde Adelinde Cornelissen met Nestor.
[Stegen.net ARCHIEF 2001]