Volop variatie bij 59e editie Noordelijk Internationaal Concours Assen

Share
  • 4 oktober 2014 14:03

door: redactie, 4 oktober 2014 14:03

‚ôė Assen De 59e editie van het Noordelijk Internationaal Concours hippique NIC biedt van woensdag 8 tot en met zondag 12 oktober nog meer dan voorheen een grote verscheidenheid aan disciplines van de paardensport. Dat maakte de organisatie bekend.

NIC Assen is doorlopend op zoek naar vernieuwingen en heeft dit jaar daarvoor haar blik gericht op de tuigpaardensport en de deelnemers van de altijd spectaculaire vierspannen. Verder komen regionale ruiters en amazone in de TT Hall voor het voetlicht in de klassen L tot en met ZZ en bij de pony’s.

Nieuw bij NIC Assen is de wedstrijd voor vierspannen. Er is topdeelname aan dit ‚ÄúWorld Cup Test Event‚ÄĚ, wat volgend jaar moet resulteren in een offici√ęle FEI Wereldbekerwedstrijd vierspannen. NIC mag zich verheugen in de komst van het gouden landenteam van de Wereldruiterspelen in Caen met IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en bronzen individuele medaille winnaar Theo Timmerman. Ook komen succesvolle Duitse rijders naar de TT Hall voor deze meest spectaculaire tak van de vierspansport.

Er wordt hard gewerkt aan de opbouw voor het NIC in de TT-hal in Assen.

Er wordt hard gewerkt aan de opbouw voor het NIC in de TT-hal in Assen.
FACEBOOK / JOHAN BREIDER

Een van de hoofdonderdelen is het internationale springen. Deelnemers van wereldfaam komen in de ring. Daaronder een aantal dat hoge posities inneemt op de wereldranglijst, de FEI ranking. De Nederlandse topruiter Marc Houtzager is er één van en hij staat bij de beste 35 ruiters op de wereldranglijst. Houtzager maakte in Londen deel uit van het Nederlands team dat op de Olympische Spelen zilver won. Een van de buitenlandse cracks die naar Assen komen, is de nummer tien van de FEI ranglijst, de Belg Grégory Wathelet. Deze nog maar 34 jarige springruiter heeft de afgelopen weken laten zien uitstekend in vorm te zijn. Er is een veelvoud aan nationaliteiten in Assen vertegenwoordigd. De kwaliteit van de springruiters uit buiten- en binnenland zal hoog liggen, zo belooft de organisatie.

Niet alleen internationale deelnemers komen uit op het concours NIC Assen, ook veel regionale deelnemers staan in de schijnwerpen. Zij rijden overdag op woensdag 8 en donderdag 9 oktober in de wedstrijden in het kader van de breedtesport. Woensdag overdag en donderdag overdag is de toegang gratis in de TT Hall.

De tuigpaarden keren terug op het programma in het NIC Tuigpaardengala, woensdagavond 8 oktober. Hierin verschijnt de top van de fraaie krachtige Nederlandse tuigpaarden in de ring. Bijzonder onderdeel is daarbij dat het kampioenschap Friese tuigpaarden onder het zadel wordt verreden.

Aan het eind van het vijfdaagse concours hippique is er traditioneel het NIC Dressuurgala. Naast wedstrijden in de Lichte Tour en Zware Tour staat een bijzondere act op het programma. Adelinde Cornelissen zal met een van haar ‚Äútoekomstpaarden‚ÄĚ op deze showavond een demonstratie geven. Zij legt uit hoe zij haar paard traint en voorbereidt op de Grand Prix.
Deze 59e editie van NIC Assen staat weer als een huis en zal een prachtige opmaat zijn naar het jubileumconcours van volgend jaar, wanneer NIC zestig jaar bestaat.