Anky heeft weer een droompaard

Anky heeft weer een droompaard

6 april 2004 19:11 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

📌 Düsseldorf
📝 STEGEN.NET | DPA | GPD

Bijna tien jaar lang veroverde Anky van Grunsven de wereld met Bonfire. ,,Een paard”, zei ze altijd, ,,dat je maar één keer in je leven krijgt. Iedereen droomt daarvan. Voor mij is de droom uitgekomen. Zoiets is eenmalig.”

Anky met haar nieuwe troef Salinero. ©Roland Weihrauch

Zondag, na de finale van de wereldbeker dressuur in de Philipshalle van Düsseldorf, kwam de olympisch kampioene uit Erp op die woorden terug. Ze won de finale met Gestion Salinero. ,,Ik heb weer zo’n paard. Voor de tweede keer. Dat geluk moet je maar hebben.”

Vijf wereldbekers won Van Grunsven met Bonfire, nu is de eerste er met Salinero. De tienjarige ruin kwam ooit bij de Brabantse op stal via een klant van trainer/partner Sjef Janssen. De combinatie verkeert nog in de opbouwfase. ,,Ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Natuurlijk kan er ook een terugslag komen. Al te veel nadenken over de toekomst wil ik dan ook niet.”

Niet voor niets zei Van Grunsven recentelijk zeker door te willen gaan tot de Olympische Spelen van 2008, Peking. Dan zou immers het hoogtepunt van de nog jonge Salinero dichter bij zijn dan nu. Bonfire was achttien toen die, te Sydney 2000, olympisch goud won. Maar ergens tussen Sydney en Peking ligt nog Athene. Van Grunsven gaf na het succes in Düsseldorf toe haar doelen voor Griekenland te zullen bijstellen. Recentelijk nog heette een topvijfklassering prachtig, nu lijkt er al weer aanmerkelijk meer in te zitten. Ze weet echter ook dat de zege in de wereldbeker niet alles zegt.

Concurrentie

In het WB-circuit gaat het om één ding, de door het publiek hogelijk gewaardeerde Kür (op muziek). Op de overige kampioenschappen (EK, WK, OS) tellen drie onderdelen even zwaar, met verder de Grand Prix en de Grand Prix Special. Bovendien is nog onduidelijk uit wie de concurrentie in Athene straks precies zal bestaan. Sinds haar rentree in december werd Van Grunsven in Maastricht verslagen door Heike Kemmer, vervolgens won ze in Mechelen, Amsterdam, Den Bosch en Düsseldorf.

Maar ze trof nog niet ’s werelds beste van dit moment Ulla Salzgeber, momenteel geschorst wegens een dopingaffaire van Rusty. Of Nadine Capellmann, de wereldkampioene die wegens een blessure van Farbenfroh al bijna anderhalf jaar buitenspel staat. Beide Duitse amazones verwachten wel binnenkort hun rentree te maken.

,,Over een paar dagen ga ik pas nadenken over Athene”, zei Van Grunsven. ,,Nu ga ik maar eens vieren dat ik de wereldbeker heb gewonnen.” Eigenlijk had ze twee dingen te vieren. Edward Gal, haar leerling, werd met Gestion Lingh tweede. De 34-jarige ruiter uit Harskamp rijdt pas een jaar op het niveau van de Grand Prix. ,,Als hij het goed doet, ben ik net zo trots”, zei Van Grunsven. ,,En als hij straks beter is? Dan ga ik gewoon nog harder oefenen.” Als enigen in het veld van onder meer vier Duitsers behaalden Van Grunsven en Gal een score (83,45 en 80,62) van boven de 80 procent. Het waren tastbare resultaten, nadat het enkele seizoenen beduidend minder was gegaan met de vaderlandse dressuur equipe.

In 2001 was er nog twee keer zilver (Arjen Teeuwissen individueel en het team), daarna was er tot het afgelopen weekeinde niets. ,,Nu staat we er weer bij”, zei bondscoach Bert Rutten, sinds eind vorig jaar de verantwoordelijk man. ,,Over waar we precies staan, wil ik nog geen voorspelling doen. De volgende stap is deze prestaties bevestigen in het buitenseizoen. Dan gaan we naar Athene kijken.”