Klaas Jan Feitsma ‘werelds’ naar Friese dressuurtitel

Klaas Jan Feitsma ‘werelds’ naar Friese dressuurtitel

14 februari 2005 18:53 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeSneek | STEGEN.NET

Klaas Jan Feitsma heeft zaterdag in Sneek beslag weten te leggen op de Friese dressuurtitel in de Z2-klasse. Na een spannende strijd zegevierde de 27-jarige hovenier met zijn schimmel Pollini (v. Karandasj). ,,Het ging werelds”, aldus Feitsma.

Feitsma leverde een knappe prestatie. Na de verplichte proef stond de boomlange (1,98) ruiter uit Sint Annaparochie nog derde, maar dankzij een prachtige kür trok hij toch nog de overwinning naar zich toe. Feitsma was er blij mee, want het was al vijf jaar geleden dat hij kampioen werd met Jovandor. Nu rest nog de verre reis naar Wanroij, naar het kampioenschap van de KNHS. De Friese kampioen gaat er zonder al te veel verwachtingen heen.

De tweede plaats in de Z2 ging naar Linda van der Hauw-Jansma met Rappel. Het was een enigszins verrassende overwinning, want de laatste tijd was de combinatie van de Wâldrúters niet bepaald in vorm, maar tijdens de titelstrijd pakte de zesjarige Rappel ineens lekker aan. Martine Nienhuis reed zowel haar gewone proef als de finalekür supernetjes afgewerkt en scoorde hoge punten. Met haar Pretorius eindigde de amazone uit Kollum met nauwelijks een halve procent achterstand als derde. Grote verliezer in de Z2 was Andèle Brenninkmeyer uit Heeg. Zij reed een nette eerste proef, maar niet uit haar hoofd zoals verplicht was, en werd gediskwalificeerd.

Henny Roffel
In de Z1 ging het tussen de jonge hengst Symfonie (v. Metall) met Henny Roffel en de zestienjarige Veronique Roerink uit Twijzel. Roffel trok aan het langste eind. Afgelopen zomer werd Roffel nog M1-kampioen. Ze sloeg de M2 gemakshalve over en startte nu voor de zesde keer in de Z1. Dat de 23-jarige amazone uit Joure Fries kampioen zou worden in de Z1 had ze niet verwacht. ,,Symfonie is nog jong en heel druk in deze entourage. Gelukkig kan hij in zo’n grote baan goed zijn bewegingen laten zien. Vandaar ook die snelle overgang naar de Z1.”

Veronique Roerink reed bij de pony’s al internationaal, maar met haar paard Rapidi moet ze nog een combinatie worden, vindt ze zelf. ,,Rapidi was al Z1 toen ik hem kreeg en hij neemt het me wel kwalijk als ik de hulpen niet honderd procent correct geef. Ik moet hem dus heel precies rijden, maar dan doet hij het ook super. Het is gewoon heel erg wennen na al die jaren met de pony’s. Dan is een tweede plaats op zo’n kampioenschap al heel mooi.’’ De derde plaats in de Z1 was voor Karin Bootsma, die daarmee een prima comeback maakte. De 37-jarige amazone uit Jirnsum kreeg twee kinderen en kampte met een blessure, maar heeft in Odin (v. Jazz) weer een heel fijn dressuurpaard.