Friese kampioenschappen in Harich slaan aan

Friese kampioenschappen in Harich slaan aan

16 augustus 2012 19:14 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

Harich | STEGEN.NET

Na jaren praten over de locatie van het Fries Kampioenschap, speelde de provinciale titelstrijd zich dit jaar voor het eerst af in Harich. In het meest zuidwestelijke puntje van de provincie was de bodem supergoed, scheen de zon volop en was het terrein mooi overzichtelijk, wat de sfeer ten goede kwam. Jules de Bruin van de VDL Stud werd kampioen in de ZZ-klasse.

De finales van het springen hadden de lat hoog liggen en slechts weinigen haalden de overkant zonder fouten. In de ZZ lukte dat alleen bij Jules de Bruijn en Ernesto Canseco, beiden stalruiters bij Wiepke van de Lageweg in Bears.

Fries kampioenschap. Adriaan van der Veer eiste de Z-titel op met Zarina.

Adriaan van der Veer eiste de Z-titel op met Zarina.

VDL Zippo van Canseco heeft net een jaartje meer ervaring dan de schimmel VDL Fakir van De Bruijn, maar het was wel die laatste die alle balken liet liggen en daarmee zonder barrage de kampioenstitel greep. ,,En dat voor de tweede keer dat ik officieel ZZ start”, beseft de ruiter achteraf. ,,En met één van de eerste paarden die ik helemaal zelf heb opgeleid in de vijf jaar dat ik nu bij VDL werk.”

In de klasse Z ging de titel– ook hier zonder barrage – naar Adriaan van der Veer uit De Tike. De 50-jarige hoefsmid schrok wel even van de waterhindernis toen hij met Zarina het parcours in reed: ,,Thuis heb ik ook wel zo’n zeiltje in de bak liggen, maar hier krijgen we een complete gracht voor de neus.” De merrie sprong er echter moeiteloos overheen. Conclusie van de hoefsmid: ,,Ik heb een prachtig sportjaar.” Reservekampioen werd Jules de Bruin met VDL Azibantos (v. Chin Chin).

Ronduit favoriet in de klasse M was de pony Black Magic, die afgelopen winter ook al indoorkampioen werd onder Anne de Vries. De veehouder uit Broeksterwoude vormt nu meer een combinatie met de pony. ,,Vooral in zo’n barrage is dat handig. Ik weet nu dat ik een afstand van zeven galopsprongen ook in vijf kan doen. Maar het blijft omrekenen met een pony tussen de paarden.”

Hergen van Hall is de Friese Z2-kampioen met Jesse.

Hergen van Hall is de Friese Z2-kampioen met Jesse.

Linda van der Hauw-Jansma won de zwaarste dressuurklasse. Zij zegevierde in de ZZ-Licht met LN Acapulco met een totaal van 64,16%, waarmee Van der Hauw Marjolein Noppert op Socartes net achter zich wist te houden. De titel in de Z2 ging naar Hergen van Hall, die met Jesse een royale voorsprong opbouwde. Klaas Jan Feitsma volgde op ruim twee procent met Winny. Kim Jacobi eiste de Friese titel in de Z1 op met Après Minuit.
[Stegen.net | KNHS]