archief
contact
+31 6 53239630

Frans van den Heuvel Gronings kampioen

VEENDAM – Frans van den Heuvel is zaterdag in park Borgerswold met royale voorsprong dressuurkampioen van Groningen geworden. De 25-jarige ruiter uit Eenrum won in de Z2 beide onderdelen met zijn paard Santorini (v. Amsterdam). Ook de Z1 kreeg met Jarmilla Peterson uit Wedde een afgetekende kampioene.

Een man op de hoogste dressuurpositie in Groningen, dat gebeurt niet alle jaren. In 2003 was Hergen van Hall de laatste man die tussen de dressuurhekjes heerste. De dressuursport is een vrouwensport. Het is dat het eerste paard van Frans van den Heuvel niet veel voor springen voelde. Dat maakte hem bijna automatisch tot dressuurspecialist. Met als resultaat nu de eerste Groninger titel. ,,Ik ben in de L2 al eens kampioen geweest in Zuid-Holland, waar ik toen op een stal werkte. Het is nu geweldig om als geboren Groninger in m’n eigen provincie te winnen.”

Jarmilla Peterson beloont Don Chello na de winnende Z1-proef.
Jarmilla Peterson beloont Don Chello na de winnende Z1-proef.

Van den Heuvel keerde in het najaar van 2007 terug naar zijn geboortegrond. Hij bouwde zijn eigen dressuurstal op, waarin het veel samen opereert met Jan de Jonge. ,,Hij zorgt voor goede paarden, waarna ik ze train, uitbreng op wedstrijden en we ze vervolgens verkopen.” Dat laatste staat kampioenspaard Santorini voorlopig niet te wachten. ,,Die willen we voorlopig aanhouden. Je hebt als ruiter ook een uithangbord nodig om reclame voor je stal te maken.” En dat doet de negenjarige ruin met recht, want ook in de ZZ-Licht staat hij z’n mannetje. ,,Ik heb daarin al vier winstpunten, dus moesten we daar even stoppen, om nog Z2 te mogen rijden. Niet dat ik op deze titel had gerekend. Maar je hoopt er natuurlijk wel op! ”

Echt genieten

Van den Heuvel was in het regenachtige Veendam in zowel de verplichte proef als de kür niet te kloppen. ,,De kür was echt genieten. Santorini loopt dan met extra veer en je merkt gewoon dat hij er zelf lol in heeft. Dat straalt hij ook uit.” Van den Heuvel bedacht de proef zelf en vroeg Christa Laarakkers de bijpassende muziek uit te zoeken. ,,Normaal les ik bij Jack Laarakkers, maar de laatste keer heeft Christa me begeleid. Het klikt heel goed tussen ons.” De tweede plaats in de titelstrijd was voor Grieteke Oldenburger uit Veendam. Callista Leeuwerke werd dankzij een prima kür derde in het klassement met Union Jack NL, waarmee ze in de gewone proef als vijfde eindigde. In de kür werd Leeuwerke fraai tweede.

In de Z1 wist Jarmilla Peterson uit Wedde haar favorietenrol waar te maken. Ze acteert het hele seizoen al ijzersterk met Don Chello (v. Don Larino) en nu won ze onbedreigd het kampioenschap. Het is voor de instructrice van de Driesporenruiters uit Onstwedde de derde titel op rij, want eerder was ze met Don Chello al winnaar in de Z1 en de M1. Met een totaal van 65.29% gaf ze Grieteke Oldenburger op VIP (64.12%) het nakijken. Hoewel Peterson dus al de nodige successen heeft behaald, was ze bijzonder blij met de behaalde titel.

Het kampioenschap in de klasse M2 ging naar Jennifer de Kiewiet. De 19-jarige amazone uit Boven Pekela, die lest bij Corrie Rave,  behaalde de titel met Champion. De M1 werd gewonnen door de 15-jarige Sylvana Wezeman met IPS Worelja (v. Krack C). Wezeman domineerde jarenlang de ponysport in Groningen en heeft nu een succesvolle overstap naar de paarden gemaakt. In Veendam greep ze haar 26e provinciale titel!

Gronings kampioenschap dressuur:
Z2: 1. Frans van den Heuvel, Santorini, 70.38%; 2. Callista Leeuwerke, Union Jack NL, 68.00%; 3. Grieteke Oldenburger, Impex Today’s Jazz, 66.38%
Z2 kür: 1. Frans van den Heuvel, Santorini, 65.00%; 2. Grieteke Oldenburger, Impex Today’s Jazz, 63.53%; 3. Janneke Luth, Prins Lago, 62.79%
Z2 einduitslag: 1. Frans van den Heuvel; 2. Grieteke Oldenburger; 3. Callista Leeuwerke
Z1 finale: 1. Jarmilla Peterson, Don Chello, 65.29%; 2. Grieteke Oldenburger, VIP, 64.12%; 3. Linda Kouwenhoven, Verrolyn, 63.97%
M2: 1. Jennifer de Kiewiet, Champion, 62.00%; 2. Linda Oosterhof, Villeneuve, 61.33%; 3. Annelies v.d. Berg, Oliena, 60.17%
M1: Sylvana Wezeman, Woman, 67.00%; 2. Natascha Veen, Wimbledon, 66.33%; 3. Natascha Veen, Wardanda, 66.00%
L2: 1. Sylvana Wezeman, IPS Worelja, 68.17%; 2. Jarmilla Peterson, Woody, 66.33%; 3. Corlien Wemes, Julius, 65.00%

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel