Anky heeft goud

Share
  • 19 augustus 2008 12:43

door: redactie, 19 augustus 2008 12:43

HONG KONG – Anky van Grunsven heeft zojuist individueel goud gewonnen op de Olympische spelen! De Brabantse amazone wist haar minimale achterstand die ze in de GPS opliep in de afsluitende kür om te buigen in een indrukwekkende voorsprong. Tijdens de emotionele huldiging liet Anky haar tranen de vrije loop. Ze zong het Wilhelmus uit volle borst mee.

Anky laat haar tranen de vrije loop nadat ze goud heeft behaald.

Anky laat haar tranen de vrije loop nadat ze goud heeft behaald.

Bij het ingaan van de finale had Van Grunsven een kleine achterstand van 0,240 procent op Werth. Toch was de Brabantse favoriet omdat de kür op muziek haar favoriete onderdeel is. Van Grunsven had bovendien het voordeel dat Werth eerst moest rijden.

De Duitse reed uitstekend totdat Satchmo weigerde te doen wat zijn berijdster van hem vroeg. Het voorval verhinderde niet dat Werth met 78,100 procent de hoogste score van dat moment neerzette en uitkwam op een totaalscore van 76,650 procent.

Wibi Soerjadi componeerde de muziek. Daarna kwam Van Grunsven op Salinero de ring in om haar kür af te leggen op de speciaal door Wibi Soerjadi gecomponeerde muziek. Dat deed de Nederlandse nagenoeg perfect en de jury beloonde haar dan ook met 82,400 procent. Daarmee kwam Van Grunsven op een totaalscore van 78,680 procent, ruim twee procent beter dan Werth.

Hans Peter Minderhoud behaalde in de schaduw van Van Grunsven de vijfde plaats in de kür op muziek. De tweede Nederlander bezet die plaats ook in het eindklassement.

Mooiste cadeau

De jarige minister van Landbouw Gerda Verburg heeft Anky van Grunsven dinsdag in de Holland Olympic Club gehuldigd. ,,Het goud van jou is mijn mooiste cadeau’’, zei de minister.

De Holland Olympic Club, gevestigd op de eerste etage van het Riverside Hotel van Hongkong, is de tegenhanger van het Holland House in Peking. Bij de festiviteiten rond Van Grunsven, die eerder op de dag goud won bij de dressuur, waren honderden mensen aanwezig. De zaal was daarvoor bijkans te klein. Verburg is voormalig bestuurslid van de KNHS, de hippische bond.