Anky “megablij” na zege met Painted Black

Anky “megablij” na zege met Painted Black

25 januari 2009 13:54 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM – Anky van Grunsven heeft zaterdag tijdens Jumping Amsterdam de kür op muziek, een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker, op haar naam gebracht. De Brabantse dressuuramazone bleef met de hengst IPS Painted Black haar eeuwige Duitse rivale Isabell Werth voor. Adelinde Cornelissen kon alleen buiten mededinging starten, omdat ze in de Grand Prix te maken kreeg met een gespannen Parzival.

Anky in actie met Painted Black.

Anky in actie met Painted Black.

Van Grunsven kreeg voor haar proef een jurywaardering van 81,25 procent, een record voor haar zwarte rijdier. Werth, met Warum Nicht FRH onder het zadel, werd als beduidend minder beoordeeld: 78,75. De paar fouten die ze maakte (,,een grote en twee kleintjes’’, zei ze eerlijk) werden haar zwaar aangerekend. Hans-Peter Minderhoud (Exquis Nadine) eindigde met 77,55 als derde en leidt nu in het algemeen klassement voor Werth en Adelinde Cornelissen.

Koningin Beatrix was in de goed bezette RAI een van de aandachtige toeschouwers. Tineke Bartels en Cornelissen flankeerden haar op het ereterras voor het deskundig commentaar. Ze zag Van Grunsven haar tweede WB-zege met Painted Black boeken. De winnares verdiende er 10.000 euro mee en eigenlijk ook 20 wereldbekerpunten. Die konden haar ’gestolen worden’. Als titelverdedigster is de olympisch kampioene sowieso welkom in de finale in Las Vegas (15-19 april).

Megablij

Blij was ze op de 50e editie van Jumping als zelden tevoren. ,,Megablij’’ zelfs, met de proef, de punten en de prijs. ,,Hij wilde graag, deed zijn best. Thuis deed-ie dat vaak genoeg, maar je moet het ook eens in zo’n grote arena laten zien. Painted is fitter. Hij wordt sterker, vindt het werk makkelijker’’, aldus Van Grunsven. Een aanpassing zit onder meer in de ruif, gevuld door een andere sponsor. ,,Ja, hij krijgt nieuw voer, maar niet alleen dat. We zijn aan het experimenteren en aan het puzzelen in de training. Niet extreem, maar toch.’’

Nationaal kampioene Cornelissen, die dit seizoen de de wereldbekerkür in Stockholm, Londen en Mechelen won, kwam voor haar Nederlandse publiek alleen als ’proefkonijn’ de ring in. Vrijdag kon ze zich in de Grand Prix niet plaatsen doordat Parzival zich een ongeluk schrok en de amazone uit Beilen noodgedwongen opgaf. 24 Uur later had ze het paard wel onder controle en kon ze, buiten mededinging, toch laten zien waarom ze is uitgegroeid tot een gewaardeerd international. ,,Een heel goede kür’’, vond interimbondscoach Sjef Janssen. ,,Een van de beste die ik van haar heb gezien.’’

Deel dit bericht