Emmelie Scholtens oppermachtig

Emmelie Scholtens oppermachtig

7 januari 2009 22:10 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten
door Steven Stegen

ZUIDBROEK – Met in totaal vier overwinningen was dressuuramazone Emmelie Scholtens woensdag oppermachtig tijdens het CSI Veendam. Vooral haar optredens met de KWPN-hengst Uphill (v. Oscar) maakten indruk op de jury. De amazone uit Winschoten schreef met Uphill beide proeven in de ZZ Zwaar op haar naam, inclusief de kür op muziek.

Emmelie Scholtens met de hengst Uphill. ©Roos Meertens

Emmelie Scholtens met de hengst Uphill. ©Roos Meertens

In die kür kwamen in het avondprogramma de beste combinaties nogmaals in actie. Scholtens zag haar vrije proef met Uphill beloond met 72.60%. Daarmee nam ze royaal afstand van de nummer twee, Rita de Jong uit Nijensleek met Padirmo (v. Wolfgang). Nadine Buining uit Ter Apelkanaal werd derde met de wat kijkerige Rythm and Blues. ,,Overdag ging het niet zo goed, maar vanavond in de kür trok ze er extra aan”, aldus echtgenoot Jan Buining. Voor Emmelie Scholtens was het een erg drukke dag. ,,Maar ik geniet hier met volle teugen van. Winnen voor eigen publiek is het mooiste wat er is.”

Ook Sjak en Christa Laarakkers konden de successen van hun pupil wel waarderen. Het geheim van dit succes? ,,Een combinatie van veel factoren, zoals veel talent, goede paarden, een fijn team en ook de begeleiding”, denkt Christa Laarakkers, die zelf met haar paard Ovation nog in de race is voor deelname aan de finale van de wereldbeker in april in Las Vegas. Ze won twee wedstrijden in de oost-Europese league en maakt nog kans op het laatste Nederlandse ticket. ,,Ik hou niet van vliegen”, aldus Laarakkers, ,,maar het zou echt fantastisch zijn als dat lukt.” Anky van Grunsven is als titelverdediger al zeker van een startbewijs. Ook Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud lijken de koffers al te kunnen pakken. Dan blijft er nog één plaatsje over in de Nederlandse afvaardiging.

Afgemeld

Donderdag begint in de Eurohal het internationale springen. Albert Zoer en Angelique Hoorn zullen daarbij niet aan de start komen. Zij hebben zich bij de organisatie afgemeld. ,,We vinden dat heel jammer, maar Jeroen Dubbeldam en Willem Greve komen wel”, aldus Mieke Nieboer van het bestuur. Ook Marc Houtzager start niet. De Olympisch ruiter uit Rouveen is woensdag voor het eerst vader geworden. Zijn partner Julia Kayser beviel van een dochter.