Isabell Werth betovert jury op Indoor Brabant

Share
  • 22 maart 2009 18:43

door: redactie, 22 maart 2009 18:43
go Lilian Haarmans

DEN BOSCH –  Indoor Brabant was de laatste kans voor de dressuurtop om de benodigde punten bij elkaar te rijden voor de Wereldbekerfinale in Las Vegas volgende maand. Isabell Werth toverde alles uit de kast om het goud in de wacht te slepen. Op de volte wissels om de twee, gevolgd door wissels om de pas op de diagonaal, waren één van de technische hoogstandjes.  Bij de groet schoot die rechtervuist in de lucht. ,,Ik ben heel blij en trots op Satchmo. Hij was goed in vorm. Ik heb een goede kür gereden, het kon niet beter.”

Isabell Werth is duidelijk blij met haar zege. ©Jacob Melissen

Isabell Werth is duidelijk blij met haar zege. ©Jacob Melissen

Het zilveren debuut van de kür van Adelinde Cornelissen belooft een gouden toekomst. De Drentse amazone had de lat in haar nieuwe choreografie een stuk hoger gelegd. In de opening werd de jury getrakteerd op een spectaculaire uitgestrekte draf. Parzivals sterke punten, zoals de passage en piaffe werden door de muziek extra benadrukt. Parzival danste een verhaal uit de gelijknamige opera ‘Parzival’. Een verhaal dat de vosruin op het lijf geschreven is. Parzival begint als een ridder en door een aantal uitdagingen aan te gaan klimt hij uiteindelijk op tot koning. Op de laatste middenlijn draaide Cornellissen een pirouette in piaffe met een afsluitende passage. De jury beloonde haar kür met 82.500%.

Cornelissen reageerde blij tijdens de prijsuitreiking: ,,Ik had niet verwacht dat ik tweede zou worden. Het was heel spannend om mijn nieuwe kür te rijden. Er konden wel wat dingen beter. Ik had mijn handen vol aan Parzival. Maar om voor de eerste keer al zo’n hoog percentage te rijden is fijn.”

Kluts kwijt

Anky van Grunsven ging na Cornelissen van start. Ze maakte het heel spannend. Na een half jaar rust waren Salinero’s passage en piaffe nog als vanouds. Van Grunsven was goed op weg, totdat er na de uitgestrekte galop in de hoek een pirouette gedraaid moest worden. Na de kür was het wachten op de uitslag, die Van Grunsven verwees naar een onwennige derde plaats. ,,Sali liep goed. We hebben alleen een gebrek aan wedstrijdritme. We waren in de hoek de kluts kwijt. Met zo’n fout kon ik in dit deelnemersveld niet meer winnen. Dat is het mooie van paardensport, het moet iedere keer maar weer gebeuren”, aldus Van Grunsven.

Anky van Grunsven meldt op haar website dat ze volgens de regels van de FEI niet met haar paradepaard Salinero mag deelnemen aan de Wereldbeker. Painted Black zou de titel moeten verdedigen. Sjef Janssen heeft een advocaat ingeschakeld. Drie combinaties per land mogen deelnemen aan de Wereldbekerfinale. Jeannette Haazen was in de veronderstelling dat ze niet naar Las Vegas zou mogen reizen. Maar omdat Anky titelverdedigster is, mag Haazen wel haar kunsten in de Amerikaanse gokstad vertonen.

Hans Peter Minderhoud reed in Den Bosch een persoonlijk record in de kür van 79%. Het was een kür voor het oog. Exquis Nadine gaf een heel harmonieus beeld. Dankzij zijn goede resultaten in de West-Europese Liga hoefde Minderhoud zich geen zorgen te maken over een ticket naar Las Vegas.

NHP