Edward Gal succesvol in dressuurrubrieken Indoor Brabant

Share
  • 15 maart 2015 17:25

door: redactie, 15 maart 2015 17:25

blokjeDEN BOSCH | STEGEN.NET | KNHS
Edward Gal won dit weekend alles wat er te winnen viel bij de dressuur tijdens Indoor Brabant. Vijf keer stond Gal vooraan in de prijsuitreiking. De belangrijkste overwinning, zaterdagmiddag in de wereldbekerkwalificatie, was overtuigend, maar ook niet foutloos. Door zijn winst in de FEI Reem Acra wereldbekerwedstrijd is Edward ook winnaar geworden van de eindstand in de Westeuropese league en gaat hij als een van de favorieten aan start in de finale over vier weken in Las Vegas.

De ereronde van de top drie, vlnr Hans Peter Minderhoud, Isabell Werth en winnaar Edward Gal.

De ereronde van de top drie, vlnr Hans Peter Minderhoud, Isabell Werth en winnaar Edward Gal.
FEI | ARND BRONKHORST

Het wordt over vier weken de derde keer dat Edward Gal in Las Vegas in de wereldbekerfinale start. In 2005 was hij al reserve-kampioen met Lingh in 2007 nam hij deel met de hengst Gribaldi. In Den Bosch won Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. (v.Ferro) met een percentage van 84,925 procent. Daarmee horen ze tot de favorieten, maar hebben de Britse titelverdediger Charlotte Dujardin en Valegro als belangrijkste concurrent.

Kleine verschillen
In een prachtige wedstrijd, waarin de verschillen klein waren, het niveau hoog en de sfeer geweldig, begon Edward Gal met een bijzonder relaxte Glock’s Undercover N.O.P. (v.Ferro) aan wat het leek foutloze proef. Toch slopen er aan het eind wat fouten in in de changementenseries om de twee passen en de ‘eners’ zoals dat heet.

Edward Gal had daar een verklaring voor: ,,Ik ben bezig in de training en in de proef om de changementen wat groter en meer voorwaarts te maken. Daarmee neem ik wat meer risico en is de kans dat het fout gaat ook wat groter.”

Indoor Brabant 2015. Edward Gal met Glock's Undercover.

Edward Gal en Glock’s Undercover op weg naar de zege in Den Bosch.
FEI | ARND BRONKHORST

Toch is Gal niet bang dat dat in de finale in Las Vegas ook gebeurt. ,,We hebben nog vier weken om het te verbeteren. Ik was heel blij hoe Glock’s Undercover N.O.P. vandaag liep. Hij was heel ontspannen en los in de hand. In Las Vegas kan het publiek heel enthousiast en luidruchtig zijn. Ik merk dat Undercover daar steeds beter mee omgaat. Daarom heb ik hem vandaag ook in de prijsuitreiking gereden.”

Derde plaats voor Minderhoud
Gal’s partner Hans Peter Minderhoud eindigde op een zeer goede derde plaats in de wereldbekerwedstrijd en is ook zeker van deelname in Las Vegas. ,,Het was een hele goede dag vandaag. Met Glock’s Flirt heb ik de laatste drie wedstrijden in de 79 procent gereden. Vandaag was ik met de 80,425 heel tevreden. Glock’s Flirt gaat iedere keer beter en beter. Ik rijd hem nu zo’n tien maanden. Hij doelt altijd super zijn best in de ring en geeft me een super gevoel.”

De Duitse routinier Isabell Werth nestelde zich met Don Johnson FRH (v.Don Frederico) op de tweede plaats. Ze was met de enorm grote Warum Nicht al eens wereldbekerwinnaar in Las Vegas. Ze zal in de finale over weken haar paard El Santo NRW starten.

Staande ovatie voor Van Silfhout
Diederik van Silfhout kreeg na zijn Kür op Muziek met Arlando NH N.O.P. (v.Paddox) het publiek achter zich met een staande ovatie. Met een percentage van bijna 80 procent scharen ze zich bij de wereldtop. Met twee starts in de wereldbekerwedstrijden komen ze niet aan start in de finale. Danielle Heijkoop (Rotterdam) en Siro N.O.P. (v.Gribaldi) deden niet mee aan de wedstrijd in Den Bosch maar zijn wel zeker van de finale waarin 18 combinatie deelnemen, 9 uit Europa, 3 uit Nederland.

Uitslag wereldbeker dressuur Indoor Brabant 2015
1. Edward Gal (Harskamp), Glock’s Undercover N.O.P. (v.Ferro), 84,925%
2. Isabell Werth (DUI), Don Johnson FRH (v.Don Frederico), 81,650%
3. Hans Peter Minderhoud (Harskamp), Glock’s Flirt (v.Florestan I), 80,450%
4. Diederik van Silfhout (Lunteren), Arlando NH N.O.P. (v.Paddox), 79,925%
6. Patrick van der Meer (Naaldwijk), Uzzo (v.Lancet), 77,500%