Kirsten Rikkert ponykampioen

Share
  • 22 maart 2009 18:53

door: redactie, 22 maart 2009 18:53

ERMELO – Ze won vijf competitiewedstrijden van de KNHS-Roelofsen Raalte Trophy op rij, waarmee Kirsten Rikkert uit Enter zichzelf in de huizenhoge favorietenrol voor de KNHS-indoortitel ZZ-springen voor pony’s manoeuvreerde. ,,Het gevoel was goed, maar ik hoopte wel een beetje dat het mijn dag was”, reageerde de vijftienjarige amazone bescheiden nadat ze met Romantico R.A.G. overtuigend kampioen was geworden. De Z-DE-titel ging naar Megan Laseur (Soest), grootverdiener in de KNHS-Hartog Lucerne competitie.

De deelnemers aan de klasse ZZ-DE streden om de prijzen in een rubriek over twee manches. Zeven combinaties bleven in de eerste manche zonder brokken. Daarvan bereikten er uiteindelijk vier de barrage. Loes Reinders (Warnsveld) begon goed, maar voor de dubbelsprong kwam ze met Jonny niet goed uit: vier strafpunten voor de weigering en een langzame tijd resteerden. De dertienjarige Thijs Derks (Zeeland, NB) nam met zijn Casper-dochter Shakira geen risico’s. Hij reed lange lijnen en finishte foutloos, maar niet al te snel: 37,14 sec. Kirsten Rikkert dook daar met een sublieme rit liefst acht seconden onder. De amazone in vorm draaide haar ervaren vosruin zeer kort voor de hindernissen. Op de lange lijn naar de laatste oxer reed ze full speed, maar ze behield de controle. Romantico (v. Kantje’s Ronaldo) kwam goed terug voor de oxer en sprong er met een ruime boog overheen. Zelfs snelheidsduivel Fred van Straaten (Den Ham) kon niets beginnen tegen de overmacht van Rikkert en Romantico. De dertienjarige ruiter deed met Hazelhorst’s Fury (v. Sulaatik’s Fireball) zijn uiterste best, maar een afgeworpen hindernis leverde hem uiteindelijk de bronzen medaille op. Achter Rikkert en Derks.

Ook in de klasse Z-DE bleven na twee manches vier titelkandidaten over. Jens van Grunsven (Veghel), een neefje van Anky, opende de barrage snel en foutloos met Indorado (v. It’s Morado). Het was uiteindelijk goed voor de zilveren medaille, want Megan Laseur was bijna twee seconden sneller en daarbij liet de achtjarige vosmerrie Bella Donna alle hindernissen in tact. Niels Knape (Ouddorp), vorig jaar als twaalfjarige al deelnemer aan het EK Pony’s in de discipline eventing, ging met Powergirl (v. FS Pavarotti) supersnel op weg naar de zege. Maar de allerlaatste hindernis kostte hem de overwinning: de voorste balk werd licht aangetikt en viel. Knape werd derde.

Laseur is met haar twee Z-pony’s bezig aan een sterke reeks. Ze won al diverse wedstrijden in de KNHS-Hartog Lucerne Trophy voor Z-combinaties. De twaalfjarige amazone wordt getraind door haar vader Johan, instructeur en springruiter. ,,Ik wil verder in de paarden, school vind ik niets aan. Bella Donna sprong heel goed. De barrage ging zoals ik het bedacht had.” In het Z-C behoorde Laseur ook tot de favorieten, maar hier miste ze het geluk van de winnaar. Met Crunsh ‘het was onze laatste rit samen’ werd ze derde. Achter Amke Bekhuis (Langeveen) met Mady (v. Berkhof’s Higgledy Piggledy) en kampioene Lindsey Lebens (Limbricht) met Klipper’s Jumper. De elfjarige amazone bleef de sterke concurrentie in de barrage minstens twee seconden voor. ,,In het basisparcours kwamen we een keer niet goed uit, daar had ik geluk. De barrage ging super.” Ook voor Lebens was het de afscheidswedstrijd met deze pony. De bloedvoorzichtige Jumper is verkocht. ,,Helaas, maar een mooier afscheid kan ik me niet wensen.”

Senioren

Lebens was al eerder indoorkampioene, toen met Tweety in de klasse L-AB. Deze aparte valkkleurige pony won nu onder de negenjarige Rotterdamse Bibi van Gehlen wederom de L-AB-titel. Rowen van de Mheen, eveneens negen jaren jong en afkomstig uit Hoevelaken, was met de ervaren Mister onverslaanbaar om het L-C. Bij de DE-categorie in de klasse L zegevierde ditmaal geen D-pony. De veertienjarige Anne Sluys uit Roosendaal profiteerde van de fouten die de dertien andere barragekandidaten maakten. Ze bleef als enige foutloos met haar zeer goed springende Larino-dochter Toeska V.

In de klasse M-DE werd een spannende strijd geleverd. Johan Worst, ook een leerling van Johan Laseur, trok aan het langste eind met Face From Power Horse. De dertienjarige ruiter uit Nijkerkerveen complimenteerde zijn pony, die hij pas sinds een half jaartje onder het zadel heeft: ,,Hij geeft altijd alles. Ik vond het een moeilijk parcours: moeilijke lijntjes en hindernissen dicht langs het publiek.”

De M-C-kampioene huilde tranen met tuiten. Gioia van de Corput, een elfjarige amazone uit het Brabantse Chaam, reed haar laatste wedstrijd met Bento (v. Ten Ankers Bileander). ,,Het is een super leerpony. We hebben hem 3,5 jaar en hij heeft nooit een stap verkeerd gezet. Daarom valt het afscheid zo zwaar”, vertelt haar moeder.