Bert-Jan Zuidema de beste in Tolbert

  • 5 april 2009 11:54
door: redactie, 5 april 2009 11:54

TOLBERT – Met Bert-Jan Zuidema heeft Indoor Tolbert een waardige opvolger gekregen van de winnaar van verleden jaar, Hartig Rohde. Door het winnen van de Grote Prijs van Tolbert onderstreepte de 28-jarige ruiter uit Linde zijn uitstekende vorm. In februari veroverde Zuidema de Drentse titel, een week geleden werd hij met UB 40 tweede in het Nederlands kampioenschap en zaterdagavond won hij in de Grote Prijs van Tolbert de Bouwman paardentrailer.

Bert-Jan Zuidema op weg naar de overwinning met UB40. ©Roos Meertens

Bert-Jan Zuidema op weg naar de overwinning met UB40. ©Roos Meertens

Zuidema ging met zijn toppaard UB 40 (v. Voltaire) in Tolbert uitstekend rond in de barrage, waarvoor negen van de totaal 25 combinaties uit het basisparcours zich plaatsten. Naast Zuidema waren dat, tot groot enthousiasme van de toeschouwers, ook Jur Vrieling en diens stalruiter Suzanne Tepper en onder meer Folkert Kelderman en Hans de Vries.

Bekende deelnemers als Angelique Hoorn (met Fabels), Marianne Boerema (met Nizarmo), Hester Klompmaker (met Ultraster) en Maaike Koopmans (met Respectograaf) lukte dat niet. Zij beten zich stuk op het pittige basisparcours dat bouwer Wietse van der Velde had neergezet. De provinciale favorieten Vrieling en Tepper bleven in de beslissende rit echter niet zonder fouten.

Tepper, als tweede in de barrage gestart, wiep met Twin Twin al snel een balkje af en bleef op vier strafpunten steken. Het leverde haar uiteindelijk de zevende plek op.
Jur Vrieling lukte het ook niet foutloos te blijven. Met Alwin nam Vrieling iets teveel risico en pal voor één van de hindernissen ging het mis. De ruiter uit Holwierde, die ruim een week geleden zijn linker voet brak, ging uit het zadel, gleed van zijn paard en belandde vlak voor de hindernis in het zand. Hij kwam er gelukkig zonder kleerscheuren van af. ,,Ik wilde binnendoor steken, maar raakte uit balans. Ik zat duidelijk te kort op de hindernis”, aldus de balende Vrieling, die overigens wel meer zelfvertrouwen had gekregen tijdens de twee dagen dat hij op Indoor Tolbert in actie kwam. Voor Vrieling was er uiteindelijk nog een troostprijs, vanwege zijn enorme doorzettingsvermogen.

Barrage

De Sappemeerster Elmar van Hoorn was de eerste van de negen barragedeelnemers die foutloos bleef. Met Clash van de Vihta nam hij de acht barragehindernissen foutloos in 33.50 een tijd die snel bleek. Alleen Zuidema en Hans de Vries uit Gytskerk gingen sneller. Bert Jan Zuidema stuurde in de vijfde barragerit zijn UB 40 prachtig rond en klokte uiteindelijk 31.28. Daar kwam Hans de Vries met Tsjakka nog het dichtst bij: 32.75, maar een echte bedreiging vormde hij niet. Tot grote opluchting van Zuidema. ,,Het was toch wel spannend voor mij, want ik was best bang dat er nog iemand sneller zou zijn”, zei de winnaar direct na zijn succesvolle rit. ,,Ik heb de laatste weken veel succes met UB 40. Het is een ontzettend goed paard”, aldus de 28-jarige winnaar, die zich samen met zijn vader eigenaar mag noemen van UB 40.

Door de inspanningen van de afgelopen weken is het tijd dat het succespaard enige rust krijgt en dat gunt Zuidema hem dan ook. ,,Hij heeft straks even een aantal dagen vakantie.” Zelf kon Zuidema ook even ontspannen, want hij mocht na het winnen van de Grote Prijs van Tolbert de prachtige Bouwman paardentrailer in ontvangst nemen. Zijn ereronde werd door de 1500 bezoekers in de volle Hedde Jan Cazemiermanege met een luid applaus begeleid.

NHP