Onderzoek naar dopinggebruik Ludger Beerbaum

Share
  • 25 mei 2009 14:22

door: redactie, 25 mei 2009 14:22

HANNOVER – Springruiter Ludger Beerbaum kan een uitgebreid onderzoek tegemoet zien van de FN, de Duitse paardensportbond. Aanleiding voor het onderzoek zijn uitspraken van Beerbaum over dopinggebruik. In een Duitse krant vertelde hij dit weekend dat hij diverse keren verboden middelen heeft gebruikt. ,,Uitgangspunt was dat alles wat niet gevonden kan worden dus toegestaan is.”

In Duitsland zijn deze uitspraken van de succesvolste Duitse springruiter van de afgelopen twintig jaar niet erg goed gevallen. ,,Ik ben beschokt”, aldus voorzitter Breido Graf zu Rantzau van de FN.

Beerbaum zei wel dat hij inmiddels van gedachten is veranderd. In 2004 moest Duitsland bij de Olympische Spelen van Athene de gouden medaille inleveren, nadat bij Beerbaums paard Goldfever sporen van betamethason waren gevonden. Dat werd niet gezien als doping, wel als verboden medicatie.

Het was niet het enige omstreden voorval in de Duitse springsport. Bij de Spelen in Hongkong van 2008 werd het paard van Christian Ahlman eveneens positief bevonden. Een woordvoerder van FN zei echter dat de woorden van Beerbaum puur op hemzelf betrekking hebben. ,,Het zegt niets over de situatie in de hele sport.”

‘s Wereld overkoepelende paardensportfederatie FEI hanteert in dopingkwesties het zogenoemde ,,zero tolerance” principe. Dat wil zeggen dat geen enkel medicijn rond wedstrijden is toegestaan, ook niet als het gaat om een niet-prestatiebevorderend geneesmiddel. Er is internationaal discusssie of dat uitgangspunt nog wel van deze tijd is.

NHP | DPA