Duitse Bond grijpt in: Beerbaum niet meer aan de bak

Share
  • 28 mei 2009 19:01

door: redactie, 28 mei 2009 19:01

WARENDORF – De Duitse paardensportfederatie (FN) heeft donderdag tijdens een bijzondere vergadering springruiter Ludger Beerbaum met onmiddellijke ingang geschorst.

Het bestuur van de bond reageerde met die straffe maatregel op de omstreden uitlatingen van de viervoudig olympisch kampioen over het omgaan met medicatie voor zijn paarden. Beerbaum deed afgelopen weekeinde even laconiek als eerlijk over toediening van medicijnen. ,,In het verleden had ik een houding van: Wat niet gevonden wordt, is toegestaan”, zei hij onder meer.

Selecties

Beerbaum zal tot nader order niet worden geselecteerd voor landenwedstrijden. In het kader van de hernieuwde discussie over doping in de paardensport en de onthullingen daarover besloot de FN tevens de nationale ploegen voor de olympische disciplines springen, dressuur en eventing (military) voorlopig op te heffen.

FN-voorzitter Breido Graf zu Rantzau zei in een persverklaring dat zijn organisatie en het nationaal olympisch comité voor de paardensport (DOKR) nu een heldere daad hebben gesteld. ,,Met het opheffen van de nationale kaders willen we een belangrijke stap zetten richting geloofwaardigheid.”

Graf zu Rantzau voegde er nog aan toe dat voortaan iedere ruiter of amazone die een plek wil in de Duitse selectie eerst voor een speciale commissie dient te verschijnen om zijn of haar instelling en werkwijze als topsporter toe te lichten. Dat gaat ook gelden voor bondsfunctionarissen. Het Duits olympisch comité zal een onafhankelijke commissie formeren. De eerste opdracht is de topsport te analyseren en aanbevelingen te doen om dopingproblematiek in de paardensport aan te pakken.

TV-zenders

De Duitse tv-zenders ARD en ZDF hadden de FN woensdag onder druk gezet door te dreigen met opschorting van de onderhandelingen over de uitzendrechten van concoursen. ,,We wachten af hoe de FN reageert op deze zaken”, zei sportcoördinator Axel Balkausky. Naast de recente opmerkingen van Beerbaum heeft ook de dopingaffaire van Christian Ahlmann tijdens de Olympische Spelen voor grote ophef gezorgd in Duitsland.

NHP | DPA