Marc Houtzager fraai derde op CHIO Rotterdam

Share
  • 21 juni 2009 21:44

door: redactie, 21 juni 2009 21:44

EINDHOVEN – Marc Houtzager heeft zondag een super prestatie geleverd in de Grote Prijs van het CHIO Rotterdam. De ruiter uit Rouveen eindigde fraai als derde met Opium VS. Houtzager moest in de finale twee Zwitsers voor zich dulden. Steve Guerdat won.

Acht combinaties plaatsten zich voor de barrage. Houtzager, vorig seizoen namens Nederland actief op de Olympische Spelen, had daarbij de pech als eerste te moeten starten. Zijn foutloze rit hield desondanks lang stand. Vorig jaar nog won een Nederlander het CHIO in eigen land. Dat was Albert Zoer met Sam. Met Okidoki probeerde de Drent dit jaar het succes tevergeefs te herhalen. In 2004 was er ook een zege voor Oranje. Destijds zegevierde Gert-Jan Bruggink met Joel.

Houtzager is vrijwel zeker op weg naar een plek in de equipe voor de Europese titelstrijd, eind augustus in Windsor Castle. Vorig jaar pas bij de Olympische Spelen in Hongkong debuteerde hij in de nationale equipe, met de achtste plaats in het indivduele eindklassement. ,,Ik denk dat mijn paard sindsdien dit niveau heeft bevestigd.”

Marc Houtzager in aktie in Rotterdam. ©Jacob Melissen

Marc Houtzager in aktie in Rotterdam. ©Jacob Melissen

Houtzager is goed met Opium, maar heeft wel twee nadelen. Zijn paard ‘bokt’ er in de ring stevig op los, en is bovendien niet overdreven snel. In een barrage met acht kandidaten is de kans op een eindzege daardoor niet overdreven groot. ,,Ik denk dat ik er het maximale heb uitgehaald”, zei de ruiter. ,,Mijn paard heeft een geweldige vechtersmentaliteit en presteert steeds beter. Ik stoor me niet aan de nadelen. Het gaat gewoon goed.”

Houtzager heeft vooralsnog de beschikking over Ă©Ă©n toppaard. Binnenkort verwacht hij er een tweede aan toe te voegen. Het geeft hem wat meer ruimte, in de overvolle kalender die vraagt om meerdere opties. ,,Ik wil er alleen nog niet op vooruitlopen. Momenteel ben ik aan het aftasten met een tweede paard. Het moet allemaal kloppen, anders heeft het geen zin. Maar het ziet er goed uit.”

Weinig Nederlanders konden in Rotterdam het niveau van Houtzager benaderen. In het relatief moeilijke parcours met een ‘scherpe’ tijd kwamen de meesten net iets te kort. Een seconde meer in de tijd had meer kandidaten voor de barrage opgeleverd, maar daar wilde de leiding niet aan.
Een paard voor de barrage heeft Houtzager niet direct. ,,Het echte tempo zit er niet in, het vermogen wel. Ik wist daarom bij voorbaat dat ik geen grote kans op de eindzege zou maken. Binnen de mogelijkheden heb ik risico’s genomen. Dat heeft dit mooie resultaat opgeleverd.”

NHP | KNHS