Albert Zoer laat het goud glippen

Share
  • 30 augustus 2009 21:58

door: redactie, 30 augustus 2009 21:58

WINDSOR – Albert Zoer heeft zondag op het EK in Windsor de gouden medaille uit zijn vingers laten glippen. De ruiter uit Echten begon met Okidoki vanaf de eerste positie aan de laatste omloop. Maar al op de eerste hindernis ging het fout. Zoer behaalde niettemin brons. De Fransman Kevin Stout won nu het goud, Carsten Otto Nagel pakte zilver.

De drie individuele medaillewinnaars. ©www.melissen.net

De drie individuele medaillewinnaars. ©www.melissen.net

Zoer kon zich na afloop de resterende haren wel uit het hoofd trekken. ,,Achteraf kwam ik met te weinig ritme naar hindernis één en toen ik de paal hoorde vallen wist ik dat het goud aan mijn neus voorbij was gegaan. Ik heb alles op alles gezet om brons vast te houden en ik ben toch wel blij voor mijn paard dat we die medaille hebben weten te winnen. Het is een nu beetje een dubbel gevoel, maar ik weet zeker dat ik er morgen blij mee ben. Maar wees eens eerlijk”, vroeg hij het in Windsor verzamelde journaille. ,,Sprong Okidoki niet geweldig?”. Iedereen moest deze retorische vraag volmondig met ja beantwoorden, want dat Zoer het pechduiveltje aan zijn zijde vond in plaats van Vrouwe Fortuna was duidelijk. De drie palen die in de vijf manches van dit kampioenschap door Okidoki werden getoucheerd vielen prompt, en dat terwijl anderen de palen in de ondersteuning lieten rammelen die wel bleven liggen.

Zoer had een kleine voorsprong en moest foutloos blijven om zeker te zijn van goud. Dat was noodzakelijk omdat Carsten-Otto Nagel uit Duitsland met Corradina foutloos was gebleven, net als de Fransman Kevin Staut met de hengst Kraque Boom*Bois Margot. Zoer kon zich een tijdfout permitteren, maar dan was de koek op.

Gelukkig voor Albert had de Ier Cameron Hanley met Livello een strafpunt aan zijn totaal moeten toevoegen voor het overschrijden van de tijd. Daarmee eindigde de Ier uiteindelijk als vierde, op minieme achterstand van Zoer. Het was daarom ook verstandig van Albert Zoer om van Okidoki na de schlemielige fout op de eerste hindernis een hoog tempo te vragen, omdat hij met een strafpunt voor de tijd, net als twee jaar eerder in Mannheim het EK, op de vierde plek zou eindigen. De bruine ruin pakte in het gehele vervolg van de wedstrijd super aan en op de eindstreep, die binnen de tijd werd overschreden, lag de bronzen medaille op Zoer te wachten.

De Ier Cameron Hanley zal de nacht van zondag op maandag wel woelend in zijn bed gaan doorbrengen omdat een minieme overschrijding van de tijd hem het brons kostte. Cartsen-Otto Nagel zal een heel ander gevoel hebben. Vorig jaar werd hij door de bondscoach van de springruiters buiten de Olympische equipe gehouden, een beslissing die hij in felle bewoordingen bekritiseerde. Nu was er voor hem het zoet van een bronzen teammedaille en een zilveren individuele.

Kevin Staut werd met Kraque Boom*Bois Margot toch een beetje verrassend de nieuwe individuele Europees kampioen, maar gezien de overmacht waarmee hij en zijn Franse teamgenoten regeerden in de Meydan FEI Nations Cup wedstrijden was het niet vreemd dat de titel bij hem terecht kwam. De twee leiders in het klassement tot aan de finalewedstrijd vielen ver terug. De Italiaan Natale Chiaudani, die tot zondagochtend aan de leiding ging, vond zichzelf terug op de 10de plek in het eindklassement en de Brit Ben Maher werd met de in Nederland gefokte Robin Hood W uiteindelijk 15de.
Jammer van dit EK was dat ondanks de topsport die zowel in het EK dressuur als in het EK springen werd geleverd de publieke belangstelling ver onder de maat bleef.

Stegen.net | KNHS

Uitslag EK

Goud: Kevin Staut (Fra) – Kraque Boom*Bois Margot – 9.42 + 0 + 0 = 9.42
Zilver: Carsten-Otto Nagel (Dui) – Corradina – 9.64 + 0 + 0 = 9.64
Brons: Albert Zoer (Echten) – Okidoki (Jodokus x Topas) – 7.18 + 0 + 4 = 11.18
17. Angelique Hoorn (Wanneperveen) – Blauwendraad’s O’Brien (Peter Pan x Goudsmid) – 12.54 + 4 + 8 = 24.54
24. Marc Houtzager (Rouveen) – Opium VS (v. Polydor) – 16.19 + 8 + NG