Dressuurploeg schrijft geschiedenis op EK Windsor

Share
  • 30 augustus 2009 11:30

door: redactie, 30 augustus 2009 11:30

WINDSOR – De Nederlandse dressuurploeg heeft op het EK in Windsor geschiedenis geschreven. Drie Nederlanders op het ereschavot na de afsluitende kür op muziek: het was tien jaar geleden nog een volstrekte utopie, maar in de tuin van de Engelse Koningin werd het werkelijkheid. Edward Gal pakte goud, Adelinde Cornelissen zilver en Anky van Grunsven brons.

Adelinde, Edward en Anky vermaken zich prima op het podium. ©www.melissen.net

Adelinde, Edward en Anky vermaken zich prima op het podium. ©www.melissen.net

De rit van Moorlands Totilas was buiten(p)aards en leverde Edward Gal een aanscherping op van zijn in Hickstead gevesigde wereldrecord. De ruiter uit Harskamp was sprakeloos. ,,Ik heb er werkelijk geen woorden voor, maar ik heb tijdens de gehele rit enorm genoten. Tijdens de uitgestrekte draf kon ik zien dat de mensen met open mond naar de draf van Totilas zaten te kijken. Op dat moment dacht ik bij mezelf dat het er wel heel erg mooi uit zou moeten zien.”

Gal was zelf geen moment bezig met het verbeteren van zijn wereldrecord. ,,Ik heb daar echt niet bewust naar toe gereden. Het ging als vanzelf. Wat mij wel verbaasd is dat een vierbenig wezen wat een paard nu eenmaal is zoveel emotie kan oproepen, temeer omdat ik tijdens dit EK pas mijn achtste Grand Prix, mijn tweede GP Spécial en mijn vierde kür reed”, aldus Gal, die vele fokkers van paarden teleurstelde. ,,Ik vind het natuurlijk heel fijn dat het KWPN Moorlands Totilas heeft goedgekeurd als dekhengst. Toch zal het nog een paar jaar gaan duren eer er veulens die deze zwarte parel als vader hebben door de weide zullen dartelen”, aldus Gal.

Adelinde Cornelissen was ook vol lof over de prestatie van Gal. ,,Een hele mooie proef, waar ik toch direct na mijn eigen rit van heb genoten.” De Kür van Cornelissen is gebaseerd op de opera Parzival, waarin een ridder zich opwerkt tot koning. ,,Het was natuurlijk ontzettend mooi geweest als ik met drie gouden medailles dit kampioenschap had kunnen afsluiten, maar met twee gouden en een zilveren medaille is Parzival mijn koning en ik hoop dat hij dat nog vele jaren blijft”, aldus een gelukkige Cornelissen.

Anky van Grunsven: ,,Ik ben werkelijk tot het uiterste gegaan en we hebben samen hard gewerkt. Ik ben heel tevreden met onze prestatie, mede omdat we samen bewijzen er op de goede momenten te staan. Daarom ben ik ook blij met brons.”

Bondscoach Sjef Janssen tenslotte straalde van oor tot oor. ,,Ik ben een gelukkig mens. Nederland kon zeven medailles winnen en daarvan hebben we er zes binnengehaald. Dat is mooi, maar beter nog is de wijze waarop. Onze ruiters hebben de wereld proeven laten zien die nog nooit vertoond zijn”, aldus Janssen.

Stegen.net | KNHS