Goud voor Antoinette te Riele, Julia van Schaik vierde

Share
  • 2 augustus 2009 17:44

door: redactie, 2 augustus 2009 17:44

MOORSELE – De Nederlandse pony-amazones hebben zich individueel prima geweerd op het EK dressuur. De 15-jarige Antoinette te Riele uit Weert won individueel goud met haar pony Golden Girl. Dana van Lierop en Julia van Schaik grepen net naast een plaats op het podium. Zij werden gedeeld vierde.

Voor het eerst worden tijdens het EK Pony’s (jeugd t/m 16 jaar) in de dressuur twee medaillereeksen uitgereikt. Een voor de klassieke proef en een voor de kür. In een zeer spannende strijd won Antoinette te Riele van haar neef Sönke Rothenberger met Deinhard B, die donderdag individueel de beste was in de landenproef. De pas zevenjarige pony Golden Girl van Te Riele liep dan ook een fantastische proef. Te Riele, die bezig is aan haar derde EK: ,,In de landenproef was mijn tempo te hoog. Dat hebben we de volgende dag geoefend en vandaag liep Golden Girl veel meer gedragen, verzameld. Ze leert zo snel. Ik was heel blij met mijn proef. Het ging goed, al is het nooit helemaal perfect. Zo was het binnenkomen over de A-C-lijn scheef.”

Na Te Riele, Rothenberger en de Duitse Katharina Weychert finishten de Nederlandse debutanten Julia van Schaik (Valthermond) met Den Ostriks Dailan en Dana van Lierop met Equestricons Lord Champion gezamenlijk op de vierde plaats. Ook Maria van den Dungen (Amsterdam) reed zich met Rembrandt DDH in de kopgroep, maar voor de vijftienjarige zijn de druiven zuur. Als vierde Nederlandse mag ze niet door naar de finale, de kür op muziek. Bondscoach Christa Laarakkers: ,,Oké, het EK is topsport, met alles wat daarbij hoort. Maar aan senioren is deze regel al bijna niet uit te leggen, laat staan aan kinderen. Ik vind dat ze dat bij de pony’s anders moeten oplossen. Laat desnoods twintig combinaties de finale rijden.” Van den Dungen rijdt zondag de troostfinale. Te Riele, Van Schaik en Van Lierop komen maandag in de kür op muziek aan start.

Landenwedstrijd springen

Het springteam van bondscoach Sven Harmsen kon tijdens de pittige landenwedstrijd geen vuist maken. In de eerste manche hield het jonge team met de zesde plaats nog redelijk stand. In de tweede ronde zakte het kwartet weg naar de achtste plek. Het lichtpuntje vormde Kevin Jochems (14) met zijn bonte pony Spirit. In de eerste kwalificatie kwam hij nog met dertien strafpunten aan de finish, maar in de landenwedstrijd reed hij twee keer foutloos. Alleen Jessica Vinther Jensen van het winnende Deense team met de ervaren Nikolina slaagde daar ook in.

NHP | KNHS