Onbekend schimmel blijkt levensgevaarlijk voor paarden

Share
  • 2 november 2009 21:35

door: redactie, 2 november 2009 21:35

KOLHAM – In het Groningse Kolham zijn vorige week twee paarden gestorven door een dodelijk schimmel dat steeds vaker in weilanden voorkomt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Het is onduidelijk om welk schimmel het gaat, maar dierenarts Fred Smit uit Schildwolde wil eigenaren in elk geval waarschuwen.

De bewuste schimmel zou de afgelopen jaren al zijn voorgekomen, maar lijkt nu extra goed te gedijen. Paarden die er door worden getroffen krijgen te maken met een snelle afbraak van hun spieren. Ze kunnen al na enkele dagen bezwijken.

Lekker in de wei lopen blijkt niet zonder risico's te zijn.

Lekker in de wei lopen blijkt niet zonder risico's te zijn.

Omdat niet bekend is welke schimmel de vergiftiging veroorzaakt, is er weinig tegen te doen. In deze tijd van het jaar is het beter paarden niet te lang achtereen te laten grazen en ze goed bij te voeren, zo stelt de dierenarts.

Uit contacten met collega’s blijkt volgens Smit dat er dit jaar in het hele land veel meer meldingen zijn dan voorgaande jaren, met mogelijk rampzalige gevolgen. De diergeneeskundige faculteit van de universiteit in Utrecht en de Universiteit van Luik doen naarstig onderzoek om de schimmel te traceren.

Stegen.net