Noorse springruiters moeten bronzen medaille inleveren

  • 6 december 2009 22:37
door: Steven Stegen, 6 december 2009 22:37

GENÈVE – De Noorse springruiters moeten de bij de Olympische spelen behaalde bronzen medaille inleveren. Dat is het gevolg van de uitspraak van het CAS (Court of Arbitration for Sport) in het beroep dat door Tony André Hansen was ingesteld.

Tony André Hansen in gelukkiger tijden met Camiro.

Tony André Hansen in gelukkiger tijden met Camiro.

Het CAS bevestigde de diskwalificatie van de Noor, bij wiens paard Camiro de verboden stof capsaïcine is gevonden. In Hong Kong pakte de Noorse ploeg in eerste instantie verrassend brons, met een totaal van 27 strafpunten. Door de diskwalificatie van Hansen vallen de Noren nu terug naar de negende plaats. Het brons gaat nu alsnog naar Zwitserland en Nederland klimt op naar de gedeelde vierde plaats.

Het FEI tribunaal was op 22 december 2008 al tot een voor Hansen negatieve uitspraak gekomen. Op 19 januari 2009 maakte Hansen de zaak aanhangig bij het CAS, die op 4 december 2009 de uitspraak van het FEI tribunaal bevestigde. De door het FEI tribunaal opgelegde schorsing van 135 dagen heeft Hansen inmiddels reeds uitgezeten.

De uitslag van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen van Hong Kong 2008 is nu als volgt:

1. USA – 20 strafpunten na barrage
2. Canada – 20 strafpunten na barrage
3. Zwitserland – 30 strafpunten
4. Nederland – 34 strafpunten
4. Duitsland – 34 strafpunten

Stegen.net